Τα προφητικά του William Blake

This slideshow requires JavaScript.

Ο καλλιτέχνης έζησε την περίοδο 1757-1827 και αναγνωρίστηκε σχεδόν δύο αιώνες αργότερα. Το έργο του σημαδεύτηκε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον αμερικανικό πόλεμο, τη γαλλική και την ιρλανδική επανάσταση. Ο Μπλέικ δίνει μια αυθεντική μαρτυρία της υπαρξιακής του αναζήτησης.

Βλέπουμε σκηνές αγωνιώδεις, τοπία στοιχειωμένα με φίδια, δράκους, όντα ανησυχητικά με σώματα γεμάτα λέπια, αναφορές στην ανελέητη πάλη του ανθρώπου με τις Ερινύες, απεικόνιση της αδιάκοπης ταλάντευσης της ψυχής από τον ‘Αδη στον παράδεισο κι από το σκοτάδι στο φως.

Με καταφύγιο την έμπνευση και το όραμα

Ο Μπλέικ εμπνέεται από τη χριστιανική παράδοση και τη μυθολογία. Ο ποιητής ζωγράφος συνάρπασε τους γάλλους καλλιτέχνες, τον Αντρέ Ζιντ, τον Αντρέ Μπρετόν, γοήτευσε τους προραφαελικούς, τους συμβολιστές και τους σουρεαλιστές, δημιουργώντας έναν κόσμο που απεικονίζει προφητικά τα μεγάλα κινήματα του επόμενου αιώνα. Σήμερα ακόμα συνεχίζει να επηρεάζει καλλιτέχνες όπως ο σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους και η ροκ σταρ Πάτι Σμιθ.

«Η έμπνευση και το όραμα θα είναι πάντα ελπίζω το αιώνιό μου καταφύγιο» λέει. Αλλά στο ποιητικό και εικαστικό του έργο αναρωτιέται επίσης για την κοινωνία. Πέρα από τη μεταφυσική, που τον τρέφει ψυχικά, δίνει τη μάχη της ζωής, σαν δημοκράτης που υπερασπίζει τα επαναστατικά κινήματα της εποχής του.

Μετά από σπουδές σε σχολή σχεδίου, ξεκινάει στα δεκατέσσερα χρόνια του μια εκπαίδευση που θα σημαδέψει την καλλιτεχνική του καριέρα. Ασκείται στη χαρακτική, περνάει ολόκληρες ημέρες να δοκιμάζει διάφορες τεχνικές και εξειδικεύεται στην εικονογράφηση βιβλίων και εντύπων.

Το 1784 αγοράζει μια πρέσα εκτύπωσης και έχει την ιδέα να παράγει βιβλία εικονογραφημένα, μοναδικά σαν εκτύπωση, που πουλάει σε περιορισμένα αντίτυπα. Βρίσκει έτσι έναν μοναδικό τρόπο να τυπώνει κείμενο και εικόνα σε μία ίδια πλακέτα. Αρχίζει τότε να δημοσιεύει τις πρώτες του εικονογραφημένες ποιητικές συλλογές.

Ακολουθούν έργα του που εκφράζουν φανταστικά του οράματα, όπως «Αμερική προφητεία» το 1793 και «Ευρώπη Προφητεία» το 1794. Οι ήρωές του εμπλέκονται στα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης. Η «Ευρώπη» του απεικονίζει τη δραματική κατάρρευση του παλιού κόσμου, τις προδοσίες, τη βία, φυσικές καταστροφές, την πείνα, τη χολέρα, τον πόλεμο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=57835

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s