Το κάστρο των “Γατελούζων”

Είναι χτισμένο στην κορυφή πευκόφυτου λοφίσκου κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Η ιστορία του ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια.

Το ιερό της Δήμητρας που βρίσκεται στον κεντρικό οχυρωματικό περίβολο μαρτυρεί ότι η περιοχή κατοικούνταν και στην αρχαιότητα.

Η κατασκευή του κάστρου άρχισε κατά την Βυζαντινή περίοδο (483-565 μ.Χ.), την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού στα πλαίσια των οχυρωματικών έργων που έγιναν τότε σε όλη την αυτοκρατορία.

Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν αρχαία δομικά υλικά από παλαιότερα κτίσματα, όπως το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης. Η σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε στα χρόνια της Ηγεμονίας των Γενουατών Γατελούζων (1355-1462), οι οποίοι πραγματοποίησαν έργα ανακαίνισης και επισκευής. Το 1384 καταστροφικός σεισμός γκρέμισε το κάστρο, το οποίο οικοδομήθηκε ξανά.

castle-mytilene-2

Στη συνέχεια για προστασία από την οθωμανική επίθεση, ενισχύθηκε με αμυντικά έργα (νέες επάλξεις, αναχώματα, κανόνια). Παρ’ όλα αυτά όμως καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1462. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας έγιναν προσθετικές εργασίες (κτίστηκε και δεύτερο εξωτερικό τοίχος που κατέληγε στο βόρειο λιμάνι) και κατασκευάστηκε επίσης ένα Τούρκικο Ιεροδιδασκαλείο.

Σήμερα διασώζεται το παλάτι των Γατελούζων, ένας τετράγωνος πέτρινος πύργος με εντοιχισμένη πλάκα όπου με ευδιάκριτα ανάγλυφα σχήματα παριστάνεται το οικόσημο των Γατελούζων και παραστάσεις Ρωμαϊκών μονομαχιών. Επίσης στην εξωτερική  πύλη υπάρχει πλάκα με το οικόσημο των Παλαιολόγων.

Μέσα στο κάστρο επίσης σώζονται υπόγειες στοές που διαδραμάτισαν τον ρόλο καταφυγίου για τα γυναικόπαιδα της πόλης σε περιόδους πολέμου, υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 4.000κ.μ., καθώς και το Τουρκικό Ιεροδιδασκαλείο. Σήμερα το κάστρο χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες.

http://www.mygreektrip.gr/lesvos/fortress-mytilini.asp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s