Στήλη Μνήμης Αντίστασης στη γερμανική επιστράτευση

Memory Column for the resistance to German mobilization

Τίτλος έργου: Στήλη Μνήμης Αντίστασης στη γερμανική επιστράτευση
Θέση: Πεζόδρομος Τοσίτσα (και Μπουμπουλίνας)
Έτος Κατασκευής: 2000
Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο
Καλλιτέχνης: Άγνωστος
Η στήλη έχει τοποθετηθεί εις ένδειξιν μνήμης των γεγονότων της 5 Μαρτίου 1943, όπου, όπως αναγράφεται «ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΟΠΛΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΜΑΧΗΣΑΝ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΙ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ-ΣΕΙΡΙΟΣ-ΕΔΜΟΝΔΟΣ ΤΟΡΟΝ-ΚΟΥΚΟΥΒΗΣ-ΧΑΒΟΡΑΚΗΣ-ΜΟΥΣΚΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ».Στις 23.2.1943 δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Γερμανικά Νέα» η διαταγή του στρατηγού Σπάιντελ για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Οι κατοχικές δυνάμει σκόπευαν να στείλουν προσωπικό στηΓερμανία και ανά τη Μεσόγειο για να δουλέψει σε καταναγκαστικά έργα. Το ίδιο βράδυ ο κατοχικός πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος και ο υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας έσπευσαν να δημοσιεύσουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικό διάταγμα με τίτλο «Περί υποχρεωτικής εργασίας του αστικού πληθυσμού της Ελλάδος». Η αντίδραση υπήρξε ακαριαία.ττΤην επόμενη μέρα (24.2.1943) χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας. Μία ομάδα διασπά τον αστυνομικό κλοιό και καταστρέφει το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Μία άλλη, αφού υπερφαλαγγίζει τους ιταλούς καραμπινιέρους, πυρπολεί το Υπουργείο Εργασίας (γωνία Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα), όπου είχε γίνει ο προπαρασκευαστικός σχεδιασμός για την επιστράτευση.

Τις επόμενες μέρες οργανώνονται αντικατοχικές διαδηλώσεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης στις 5.3.1943, με δεκάδες θύματα. Μπροστά στην διογκούμενη λαϊκή αντίδραση, οι κατακτητές αναγκάζονται να ακυρώσουν την πολιτική επιστράτευση στις 10 Μαρτίου 1943. υυ

Πρόκειται για μοναδικό γεγονός σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Όπως μαρτυρά η μαρμάρινη πλάκα στο κάτω μέρος της στήλης, η στήλη τοποθετήθηκε το 2000 από το Δήμο Αθηναίων, επί δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου, σε συνεργασία με την κίνηση Ενωμένη Εθνική Αντίσταση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s