«Κέφι μιας βράσης, η ιστορία 500 χρόνων του Τουρκικού Καφέ» στο Τοπ Καπί

Στο Παλάτι Τοπκαπί η περιπέτεια πέντε αιώνων του Τουρκικού Καφέ.

Το Μουσείο του Παλατιού Τοπκαπί και ο Σύλλογος Κουλτούρας και Ερευνών Τουρκικού Καφέ συγκέντρωσαν έργα για τον καφέ και την κουλτούρα του καφέ με σκοπό να παρουσιάσουν την ιστορία 500 χρόνων του καφέ.

Την έκθεση «Κέφι μιας βράσης, η ιστορία 500 χρόνων του Τουρκικού Καφέ» στο Μουσείο του Παλατιού Τοπκαπί εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ.

Στην έκθεση που αποτελείται από περίπου 800 εκθέματα υπάρχουν πληροφορίες για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του καφεόδεντρου, την διάδοση του στον κόσμο και τεχνικές ψησίματος.

Έργα που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα είναι βουβοί μάρτυρες της κοινωνικής ατμόσφαιρας που δημιούργησε ο καφές στο Οθωμανικό Κράτος το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα κατά την βασιλεία του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι χάρη στις προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού η κουλτούρα και η παράδοση του τουρκικού καφέ συμπεριελήφθη στο κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κουλτούρα και οι παραδόσεις γύρω από ένα ρόφημα συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO καθ. Οτζάλ Ογούζ από την πλευρά του είπε ότι από το 2013 και έπειτα ο τουρκικός καφές είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Η έκθεση «Κέφι μιας βράσης, η ιστορία 500 χρόνων του Τουρκικού Καφέ» θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Leave a comment