Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ PRIX GALIEN

Τα πλέον καινοτόμα φάρμακα και τα πιο πρωτοποριακά διαγνωστικά εργαλεία για το 2015 θα βραβευθούν το Σάββατο 7 Μαρτίου, σε μία λαμπρή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα δοθούν τα διεθνούς φήμης φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien.

Τα βραβεία Prix Galien επινοήθηκαν στη Γαλλία το 1970 από ένα φαρμακοποιό, τον Roland Mehl. Ο στόχος του ήταν να αναδείξει τις σημαντικές προόδους στη φαρμακευτική έρευνα. Πριν τη δημιουργία των βραβείων Prix Galien, το πεδίο αυτό της έρευνας παρέμενε σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένος.

Έτσι, συστήθηκε μια έγκριτη επιτροπή από κλινικούς ιατρούς, τοξικολόγους, φαρμακολόγους και φαρμακοποιούς. Κάθε χρόνο, τα βραβεία αποτελούν μια ευκαιρία να δοθούν τα εύσημα στα πιο σημαντικά φάρμακα που εισήχθησαν στην αγορά καθώς και στα

επιτεύγματα της καλύτερης ερευνητικής ομάδας στη φαρμακευτική βιομηχανία. Από τη σύσταση τους, τα βραβεία Prix Galien, έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό γεγονός.

Θεωρούνται ως ένας ισχυρός θέσμος από όλους όσους ενδιαφέρονται για τη φαρμακευτική έρευνα, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων φορέων, των επιστημόνων, των φαρμακευτικών εταιρειών και του ιατρικού τύπου.

Για το λόγο αυτό , τα βραβεία Prix Galien, θεωρούνται από την φαρμακευτική βιομηχανία ισότιμα με τα βραβεία Νόμπελ και αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στην φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.

H σπουδαιότητα των βραβείων Prix Galien στη Γαλλία οδήγησε σε ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες χώρες. Τα πρώτα κράτη που δημιούργησαν τα δικά τους βραβεία Prix Galien ήταν το 1982 το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ακολούθησε η Γερμανία το 1984 και η Ολλανδία το 1985.

Το 1988 το Ηνωμένο Βασίλειο θέσπισε τα δικά του βραβεία Prix Galien, ακολούθησε η Ιταλία το 1989, η Ισπανία το 1990, η Πορτογαλία το 1992, ο Καναδάς το 1993, η Ελβετία το 2001 και το 2007 οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2012 θέσπισαν βραβεία Prix Galien η Πολωνία, η Τουρκία, το Ισραήλ και Νότιος Αφρική, ενώ το 2013 προστέθηκαν στη λίστα η Ελλάδα, η Ρωσία και το Μαρόκο.  Το 2015 θα διεξαχθούν για πρώτη φορά τα Prix Galien  στη Βραζιλία ενώ σύντομα αναμένεται να ενταχθεί στη λίστα με τις διοργανώτριες χώρες και η Κίνα.

Η Prix Galien  διεξήχθη για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 2 Φεβρουαρίου 2013, με μια λαμπρή τελετή απονομής βράβευσης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Ελλάδα αποτέλεσε τη 16η χώρα που εγκαινίασε  το συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος πραγματοποιείται στη χώρα μας κάθε δύο χρόνια.

Ευχή και επιδίωξή μας είναι η καθιέρωση του σημαντικού αυτού θεσμού να συμβάλλει στην ανάδειξη του σπουδαίου έργου της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας, ώστε να συνεχίσει την έρευνα για νέες θεραπείες και τεχνολογίες, που είναι πολύτιμες για μια μακροβιότερη και πιο ποιοτική ζωή.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s