Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

To Μουσείο σήμερα περιλαμβάνει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Γαία, που είναι δύο διαφορετικά, αλλά επικοινωνούντα μεταξύ τους, κτίρια. Είναι και τα δύο πολιτιστικοί φορείς με κοινό στόχο την μελέτη, τη συντήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τόσο το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όσο και το Κέντρο Γαία περιλαμβάνουν τους εξής τομείς: Αίθουσες εκθέσεων, Εκπαίδευση και Έρευνα.

This slideshow requires JavaScript.

Φωτογραφίες : Έφη Γεωργοπούλου

Η έκθεση των πετρωμάτων του Μουσείου περιλαμβάνει κυρίως πετρώματα από την Ελλάδα. Αρχίζει με τον κύκλο των πετρωμάτων, μια σχηματική παρουσίαση της δημιουργίας τους και της μετατροπής τους. Στη συνέχεια, τα πετρώματα είναι ταξινομημένα σε εκρηξιγενή, όταν το υλικό τους προέρχεται εν μέρει ή εν όλω από τα βάθη του γήινου φλοιού, όπως είναι ο Γρανίτης, σε ιζηματογενή όταν το υλικό τους προέρχεται εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό του γήινου φλοιού, από την καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων, όπως είναι οι Ασβεστόλιθοι και σε μεταμορφωσιγενή, όταν προέρχονται από τροποποίηση των προηγουμένων, λόγω καθόδου τους σε μεγαλύτερα βάθη, όπως είναι το Μάρμαρο.

Κάθε κατηγορία συνοδεύεται από επεξηγηματικά σχέδια και πίνακες. Για την εξήγηση του τρόπου δημιουργίας των διαφόρων πετρωμάτων υπάρχει μια σειρά ζωγραφικών πινάκων που απεικονίζουν το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκαν.

Οι Πετρολογικές συλλογές καταρτίστηκαν από έρευνες στις διάφορες γεωλογικές ζώνες της Ελλάδας όπως: Παξών, Ιόνιος, Πίνδου, Πελαγονική, Υποπελαγονική, Ροδόπης και Ανατολικής Ελλάδος.

Ο Άγγελος Γουλανδρής, ιδρυτής, και πρόεδρος επί 32 χρόνια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, κατάγεται από παλιά ναυτική οικογένεια της Άνδρου.

Η χώρα του, σαν βιολογικός χώρος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, τον απασχόλησε από νωρίς. Από τους πρώτους διέβλεψε σε χρόνο ανύποπτο τις επιπτώσεις της εποχής μας στο φυσικό περιβάλλον και έδρασε έγκαιρα.

Το 1964 ίδρυσε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον ελληνικό φυσικό χώρο και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αποστολή του Μουσείου ήταν να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας τους και να αναλάβουν την ευθύνη προστασίας τους.

Στον σκοπό αυτό αφιερώθηκε, προσφέροντας εκτός από την οικονομική του στήριξη και τη σφραγίδα της προσωπικής του κατεύθυνσης και φιλοσοφίας. Ο Άγγελος Γουλανδρής θεωρούσε ότι το έργο του αποτελεί για την Ελλάδα ουσιαστική επένδυση, την οποία ολοκλήρωσε με τη δημιουργία του Κέντρου ΓΑΙΑ.

 

 Νίκη ΓουλανδρήΗ Νίκη Γουλανδρή είναι γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστή

μη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.Σαν άτομα – η ίδια και ο άνδρας της Άγγελος Γουλανδρής – θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών. Σήμερα το Μουσείο συμμετέχει σε προγράμματα της ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών και ελληνικών οργανισμών.

Η σταδιοδρομία της επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των πιστεύω της.

 

Ο Άγγελος Γουλανδρής τιμήθηκε το 1979 από την Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρούν Μετάλλιο των Φυσικών Επιστημών και το 1990 από το Ωνάσειο Ίδρυμα με το Διεθνές Βραβείο για τον «Άνθρωπο και το Περιβάλλον». Το 1988 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Τον λίγο ελεύθερο χρόνο του, ο Άγγελος Γουλανδρής τον διέθεσε στην ζωγραφική και την γλυπτική, με τις οποίες απέδωσε μαθηματικούς και γεωμετρικούς κανόνες της κοσμικής ισορροπίας.

http://www.gnhm.gr/the-museum/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s