Χρυσά μακεδονικά στεφάνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

xrusa-makedonika-stefania-

Τα χρυσά στεφάνια της Μακεδονίας – της περιοχής του αρχαίου ελληνικού κόσμου που «έδωσε» και εξακολουθεί να «δίνει» στις ανασκαφές της, τον μεγαλύτερο ίσως αριθμό μετάλλινων στεφανιών, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.- ταξιδεύουν και εκτίθενται στην Αιανή της Κοζάνης.

«Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης, η οποία εγκαινιάστηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Αντικείμενα που γοητεύουν κοινό και αρχαιολόγους,  τα χρυσά στεφάνια – αν και εντοπίζονται κυρίως σε τάφους -, δεν είναι ταφικά αντικείμενα. Χρησιμοποιούνταν και στην πραγματική ζωή, σε τελετές – μυστήρια – πολιτικού, διοικητικού ή θρησκευτικού τύπου – ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα.

Στεφάνια με φύλλα κισσού, μυρτιάς, δρυός, ελιάς, διακοσμημένα με καρπούς και άνθη, κοσμούσαν κεφαλές ανδρών και παιδιών σε ιδιαίτερες ή σημαντικές στιγμές της ζωής τους, σε θρησκευτικές τελετές δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, σε επετειακά και αθλητικά γεγονότα, σε συμπόσια, και συνόδευαν τους κατόχους τους στη μεταθανάτια κατοικία τους.

Το ακριβό υλικό της κατασκευής τους αποτελούσε ένδειξη ευμάρειας, κοινωνικής τάξης και αξιωμάτων. Με την αφθονία των πολύτιμων μετάλλων της Μακεδονίας, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κατά τον 4ο αι. π.Χ. εξαιρετικές συνθέσεις σε χρυσό, επιχρυσωμένο χαλκό και σπανιότερα σε άργυρο.

Τα στεφάνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (το Μουσείο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές χρυσών στεφανιών παγκοσμίως, καθώς μετά και τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ο αριθμός τους ξεπερνά τα 25), φωτογραφήθηκαν από τον φωτογράφο Ορέστη Κουράκη κατά το χρονικό διάστημα από το 2007- 2011, με αφορμή διάφορες εκθέσεις.
Υπό τον ίδιο τίτλο, η έκθεση έχει φιλοξενηθεί ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στην Κύπρο, και στο ΑΠΘ (από το 2012 μέχρι σήμερα).

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Η έκθεση – που συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – θα είναι ανοιχτή καθημερινά (8π.μ-3μ.μ τις καθημερινές και 8π.μ-6μ.μ τα Σαββατοκύριακα) έως και τις 15 Απριλίου.naftemporiki.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s