Φαρμακευτικό Μουσείο Χίου (ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ)

Είναι το δεύτερο φαρμακευτικό μουσείο στην Ελλάδα, το πρώτο είναι στην Θεσσαλονίκη και είναι ευχάριστο που στο Νησί μας γίνεται κάτι τέτοιο και αν μη τι άλλο δίπλα μας στην ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ.

This slideshow requires JavaScript.

Το Φαρμακευτικό Μουσείο ξεκίνησε ως ιδέα το 2002. Σταδιακά πλαισιώθηκε από διάφορα άτομα φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιστορικούς καθηγητές…αλλά πάνω από όλα και με ανθρώπους γεμάτους με μεράκι. Σήμερα ένα μέρος της συλλογής του εκτίθεται στον περιορισμένο χώρο του κτιρίου που έχει παραχωρήσει το πολιτιστικό Σωματείο «Πρόοδος»  της Καλλιμασιάς Χίου.

Σκοπός του μουσείου είναι η διατήρηση της Φαρμακευτικής κληρονομιάς του νησιού, η διάσωση υλικού από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό.

Το μουσείο συλλέγει αντικείμενα σχετικά με τη φαρμακευτική, βιβλία, διαφημιστικό, φωτογραφικό υλικό κ.α. Πρόσφατα απέκτησε το αρχείο του Φαρμακοποιού Αναστάσιου Δαμβέργη απόγονο παλιάς γενιάς φαρμακοποιών.

Κάθε χρόνο διοργανώνει σχολικά προγράμματα στα οποία οι μαθητές μαθαίνουν για τα φυτά και αξιοποιούν στο εργαστήριο  τις ιδιότητες τους. Ακόμη οι μαθητές παρακολουθούν και φτιάχνουν κρέμες, αρώματα, σαμπουάν, σαπούνια….

Επίσης στις επικείμενες δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνεται μια έκθεση για τα φυτά του Ομήρου και η έκδοση περιοδικού σχετικό με την Ιστορία της Φαρμακευτικής.

Μερικές φωτογραφίες από τα σπάνια εκθέματα σε ένα προκατασκευασμένο χώρο εκτός μουσείου που είχα την τιμή να μου δώσουνε και να τραβήξω !!

Βρείτε μας στο facebook ΕΔΩ

Όποιος τώρα διαθέτει φαρμακευτικό υλικό και θέλει να βοηθήσει είτε επώνυμα είτε ανώνυμα μπορεί να μου στείλει μήνυμα .

Και εύχομαι σε όλους που ασχολούνται με το μουσείο καλή συνέχεια και να μην σταματήσουνε την δουλειά που κάνουνε.

http://www.katarraktisvillage.com/2011/05/blog-post_13.html#.VPbNGY6pApM

Το Μουσείο είναι ανοικτό κατόπιν τηλ. συνεννόησης στο 22710-52383 Κ Πυκνή Δήμητρα.Εκπαιδευτικός

e-mail: chiospharmacymuseum@hotmail.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s