Σπήλαιο Λασκώ η “Καπέλα Σιξτίνα των τοιχογραφιών”

Μετά από 3 χρόνια προσπάθειας άνοιξε ξανά για το κοινό

mm8200-140429-25833a_87238_990x742

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία από τέσσερις εφήβους, τους Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel et Simon Coencas στις 12 Σεπτεμβρίου 1940. Οι νεαροί μπήκαν στο σπήλαιο κρατώντας μια απλή λάμπα και χρειάστηκε να φθάσουν στο πρώτο στενό σημείο του περάσματος για να διακρίνουν τις τοιχογραφίες.

Επανήλθαν τις επόμενες ημέρες αλλά εν τω μεταξύ η ανακάλυψη έγινε γνωστή στο χωριό Μοντινιάκ και κατέφθασαν εκεί πολλοί χωρικοί. Αποφάσισαν να καλέσουν τους κορυφαίους ερευνητές της εποχής: Αρχικά ήλθε ο ερευνητής αβάς Ανρί Μπρέιλ (Henri Breuil) και ακολούθησαν οι Dr. Cheynier, οι αδελφοί Μπουισονί (Α. και J.Bouysonnie) και αργότερα ο Ντενί Πεϊρονί (Denis Peyrony) και ο Κόμης Μπεγκουέν (Compte Bégouën)

Όταν ο Μπρέιλ εισήλθε στο σπήλαιο, διαπίστωσε ότι στα τοιχώματα υπήρχε ένα παχύ στρώμα κρυστάλλων ασβεστίτη με πολύ καλά διατηρημένες τοιχογραφίες σχεδιασμένες επάνω του. Όλες οι τοιχογραφίες έχουν διατηρηθεί επί χιλιάδες χρόνια, χωρίς να ξεθωριάσουν ή να αλλοιωθούν λόγω της φυσικής ανανέωσης του αέρα που συμβαίνει στο σπήλαιο. Οι τοιχογραφίες χρονολογήθηκαν, με την μέθοδο του άνθρακα – 14, και η ηλικία τους βρέθηκε ότι είναι 17.000 έτη, αν και υπολογίζεται ότι το σπήλαιο ήταν κατοικημένο για μια περίοδο περίπου 6.000 ετών.

Τα ζώα που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες ανήκουν σε διαφορετικά είδη: Βοοειδή, βίσωνες και άλογα. Παράλληλα υπάρχουν και ορισμένα ίχνη αναπαράστασης ανθρώπων στις εικόνες. Οι αναπαραστάσεις αυτές δεν έχουν ούτε την λεπτομέρεια ούτε την προσοχή με την οποία δημιουργήθηκαν οι εικόνες των ζώων. Ορισμένα ζώα, όπως κάποια άλογα, έχουν πραγματικά εντυπωσιακή αναπαράσταση στις τοιχογραφίες!

Το 1948, το Λασκό άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, η καταστροφή ωστόσο που επέφεραν οι χιλιάδες καθημερινοί επισκέπτες στις τοιχογραφίες του (αλλάζοντας την ατμοσφαιρική σύνθεση στο εσωτερικό του) ανάγκασαν τις αρχές να το κλείσουν το 1963.

87240_990x742-cb1419006608Το σπήλαιο παράμεινε μη επισκέψιμο για 20 ολόκληρα χρόνια και ένα ακριβές αντίγραφό του, το Λασκό 2, άνοιξε κάποια στιγμή τις πύλες του για το κοινό, με το αυθεντικό να απειλείται σήμερα πανταχόθεν, αφού μύκητες, βακτήρια και μούχλα καταστρέφουν τις σπουδαίες τοιχογραφίες. Το Λασκό ξεχωρίζει από τα άλλα προϊστορικά σπήλαια του κόσμου όχι μόνο γιατί είναι το μεγαλύτερο και το πλουσιότερο σε παραστάσεις, αλλά και το καλύτερα διατηρημένο!

http://www.pak-elta.gr/2014/12/blog-post_31.html

http://news.nationalgeographic.com/news/2014/12/141219-chauvet-paleolithic-cave-art-paintings-france-ancient-culture/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s