Το χαμάμ της Χουρέμ έγινε μουσείο

n_78967_1Άντεξε από το 16ο αιώνα και σήμερα φιλοξενεί πάνω από 500 εκθέματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας !

Ας θυμηθούμε όμως την ιστορία του ….

Για δεκαετίες, τα λουτρά του 16ου αιώνα που κατασκευάστηκαν για λογαριασμό της συζύγου του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, Ρωξελάνης, παρέμεναν ξεχασμένα και απαρατήρητα ανάμεσα στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά, καταδικασμένα να λειτουργούν σαν έκθεση τουριστικών χαλιών.

Τα οθωμανικά χαμάμ, κτίσματα τόσο σημαντικά που σχεδιάζονταν από τους καλύτερους αρχιτέκτονες

της εποχής τους, παρήκμασαν εξαιτίας του κοινωνικού εκσυγχρονισμού και της γενικευμένης παροχής τρεχούμενου νερού στις κατοικίες των τουρκικών αστικών κέντρων.

Οι αρχιτεκτονικές περγαμηνές πολλών χαμάμ, όμως, η αύξηση του τουρισμού και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των σύγχρονων Τούρκων για κάθε τι οθωμανικό αναβίωσε τις τύχες των παλιών λουτρών, καθώς κτηματομεσίτες αναγνωρίζουν σε αυτά μεγάλες δυνατότητες κερδοφορίας.

Turkish_Bathscape1copyedited-637x453Το χαμάμ της Ρωξελάνης, το μακρόστενο θολωτό κτίσμα που ολοκληρώθηκε το 1557 από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα αναστήλωσης ιστορικού χαμάμ της Πόλης.

«Η Τουρκία μαθαίνει να σέβεται το παρελθόν της. Μέχρι πρότινος, η έμφαση δινόταν στην ταχύτητα κατασκευής. Τα τελευταία 15 χρόνια, όμως, αρχίσαμε να αναστηλώνουμε τα ιστορικά κτίρια», λέει ο αρχιτέκτονας Τεφίκ Ιλτέρ, επικεφαλής του έργου αναστήλωσης του χαμάμ της Ρωξελάνης.

χαμαμΤα λουτρά θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό σε λίγες ημέρες, ενώ η τιμή θα φθάνει τα 86 ευρώ για ζεστό λουτρό, τρίψιμο και μασάζ με σαπούνι. Η τιμή για τις ίδιες υπηρεσίες σε ένα από τα παλιά τοπικά χαμάμ δεν ξεπερνάει τα 15 ευρώ.

Οι επισκέπτες θα εισέρχονται στην επιβλητική αίθουσα αναμονής, στα πλάγια της οποίας θα αλλάζουν, προτού φορέσουν το προβλεπόμενο βαμβακερό σκουφάκι και παντόφλες.

Το πρώτο στάδιο της περιποίησης περιλαμβάνει αίθουσα ατμού, όπου οι πόροι του πελάτη ανοίγουν κατάλληλα. Μόλις η υγρασία εισχωρήσει στο δέρμα, υπάλληλος του χαμάμ ξύνει το σώμα για να αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα δέρματος, προτού περιλούσει τον πελάτη με νερό.

Ιδιαίτερο θέλγητρο για τους επισκέπτες αναμένεται να αποτελέσει και η σύνδεση του χαμάμ με την προσωπικότητα της Ρωξελάνης, που συνάρπασε τη Δύση της εποχής του ρομαντισμού.

‘Ομορφη και ραδιούργα

χΗ Ρωξελάνη είχε ουκρανική καταγωγή και κατέληξε δούλα στην αυλή του σουλτάνου αφού αιχμαλωτίσθηκε από Τατάρους της Κριμαίας.

Το μεγάλο της κάλλος, αλλά και η οξυδέρκειά της την ανέδειξαν στην κορυφή του χαρεμιού και οδήγησαν τον Σουλεϊμάν να την παντρευτεί.

Η δυναμική της εμπλοκή στα θέματα της αυλής έπληξε την υστεροφημία της, με τους ιστορικούς να τη χαρακτηρίζουν παρεμβατική και ραδιούργα, ενώ ο γιος της Σελίμ ο Β΄ αποδείχθηκε ένας από τους χειρότερους σουλτάνους, γνωστός για τον αλκοολισμό και τη διοικητική του ανικανότητα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/06/2011_444182

http://www.hurriyetdailynews.com/hurrem-sultans-bath-becomes-museum-.aspx?pageID=238&nID=78967&NewsCatID=385

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s