Η ιστορία του Capoeira

Η ιστορία του Capoeira ξεκινά περίπου από τον 16ο αιώνα, όταν Αφρικανοί σκλάβοι μεταφέρθηκαν από Πορτογάλους αποίκους στη Βραζιλία για να δουλέψουν σε φυτείες, ορυχεία κ.λπ. Εκεί, χρησιμοποιώντας στοιχεία της κουλτούρας τους και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική, δημιούργησαν μια άοπλη πολεμική τέχνη. Την τέχνη αυτή, την παρουσίαζαν κυρίως σαν χορό, έτσι ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τους δεσμώτες τους.

Η Capoeira αποτελεί τόσο ένα παιχνίδι όσο και μια μέθοδο εξάσκησης και πρακτικής των κινήσεων της σε μία

μάχη. Είναι δυνατό να παιχτεί οπουδήποτε, ωστόσο συνηθίζεται να παίζεται στη ρόντα (κύκλος, που σχηματίζεται από παίκτες και θεατές). Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού αποφεύγονται τα πολύ επιθετικά χτυπήματα, παρά μόνο εάν είναι πολύ επιθετικό το παιχνίδι.

Το τελευταίο, βέβαια επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μουσική που παίζεται εκείνη τη στιγμή, η οποία αρκετές φορές έχει καταλυτικό χαρακτήρα αν το παιχνίδι  γίνει πιο άγριο. Η Capoeira και οι αθλητές της δεν επικεντρώνονται στο να βγάλουν νοκ άουτ τον αντίπαλο ούτε να τον καταστρέψουν, αλλά ενδιαφέρονται να επιδείξουν τις ικανότητές τους.

Θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές τέχνες, καθώς χρειάζεται ευλυγισία και μεγάλη ικανότητα των αθλητών να καταφέρουν “ακροβατικές” σχεδόν κινήσεις.

http://www.spiritworks.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=24:capoeira&Itemid=371

2 comments on “Η ιστορία του Capoeira

  1. Pingback: στη χώρα του ποτέ…ή …-7 | Αέναη κίνηση

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s