Το Σκάνδαλο Προφιούμο – The Profumo Affair

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξ με πολιτικές επιπτώσεις έγινε στην Αγγλία το 1963. Έμεινε στην ιστορία ως «σκάνδαλο Προφιούμο» από το όνομα του πρωταγωνιστή της.

This slideshow requires JavaScript.

Πρωθυπουργός στην Βρετανία ήταν ο Συντηρητικός Χάρολντ Μακμίλαν. Υπουργός Πολέμου ήταν ο πρώην στρατιωτικός και παρασημοφορημένος για τη δράση του Τζον Προφιούμο (φωτογραφία πάνω), 48 χρόνων τότε. Το πολιτικό του μέλλον λαμπρό. Αριστοκράτης ο ίδιος και παντρεμένος με την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον μπορούσε να ονειρεύεται ακόμα και την πρωθυπουργία. Το 1963 όμως ήταν η μοιραία χρονιά.

Δύο χρόνια νωρίτερα ο Προφιούμο είχε γνωρίσει σε ένα πάρτι του οστεοπαθητικού Στίβεν Γουάρντ μια νεαρή 20χρονη χορεύτρια καμπαρέ, την Κριστίν Κίλερ. Συνδέθηκαν ερωτικά και λίγο αργότερα χώρισαν με πρωτοβουλία του Προφιούμο. Το θέμα θα είχε ξεχαστεί εάν δεν ανακαλυπτόταν ένα χρόνο μετά ότι την ίδια περίοδο η Κίλερ είχε σχέσεις και με το ναυτικό ακόλουθο της Σοβιετικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Γεβγκένι Ιβανόφ. Οι εφημερίδες άρχισαν να αναρωτιούνται πόσα μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω του κρεβατιού της Κίλερ.

Τον Μάρτιο του 1963 ο Προφιούμο αρνείται ότι είχε σχέση με την Κίλερ. Τον Ιούνιο παραδέχεται ότι είπε ψέματα για να προστατεύσει την οικογένειά του και παραιτείται. Το Νοέμβριο παραιτείται ο πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν για λόγους υγείας και τον άλλο χρόνο οι Συντηρητικοί χάνουν τις εθνικές εκλογές. Προς τι τόση φασαρία;

Το 1963 είναι η εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ανατολή και Δύση επιδίδονται σ’ ένα κυνήγι μαγισσών. Αποκαλύπτεται ότι ο Στίβεν Γουάρντ ο οστεοπαθητικός δεν ήταν απλά ένας μπον βιβέρ τύπος, αλλά με τις γνωριμίες που είχε καλλιεργήσει στη καλή κοινωνία οργάνωνε πάρτι με νεαρές κοπέλες που ήταν έτοιμες να προσφέρουν το σώμα τους στους υψηλούς προσκεκλημένους. Οι αρχές τον πέρασαν από δίκη για παράνομο πλουτισμό. Αυτοκτόνησε την ώρα που το δικαστήριο αποφάσιζε για τη τύχη του.

 

Η Κίλερ η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννιά μηνών στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε το 2001 με τίτλο «Επιτέλους η αλήθεια» υποστηρίζει ότι ο Γουάρντ υπήρξε πράκτορας των Σοβιετικών και ήθελε να μάθει περισσότερα για τις πυρηνικές κεφαλές των Αμερικανών στη Δυτική Γερμανία. Μύλος. Ο Ιβάνοφ από την πλευρά του υποστήριξε, αργότερα, ότι ο Γουάρντ ήταν μέλος των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών και του έριξε από δίπλα την Κίλερ για να εργαστεί για τους Δυτικούς.

Η αλήθεια στην ιστορία αυτή θα αργήσει να γίνει γνωστή. Πάντως μάλλον ούτε ο ίδιος ο Προφιούμο (στη φωτογραφία δεξιά σε προχωρημένη ηλικία). Το πόρισμα της Αγγλικής Βουλής δεν βρήκε στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι διέρρευσαν μυστικά της χώρας στη Μόσχα. Η ταινία «Το Σκάνδαλο» του 1989 με πρωταγωνιστές τους Τζον Χαρτ, Τζόαν Γουάλεϊ και Μπρίτζετ Φόντα στηρίχτηκε στην υπόθεση που συγκλόνισε τη κοινή γνώμη τη δεκαετία του ‘60

Τι απέγιναν οι πρωταγωνιστές

 

* Τζον Προφιούμο Εντάχθηκε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Καθάριζε τουαλέτες, έκανε τον λαντζέρη και έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του, πρώην ηθοποιό, Βάλερι Χόμπσον, προσπάθησε να διορθώσει τη δημόσια εικόνα του. Το 2003 η Βασίλισσα Ελισάβετ τον τίμησε για το έργο του. Πέθανε στις 9 Μαρτίου 2006 σε ηλικία 91 χρόνων. Οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε πεθάνει η γυναίκα του.
* Κριστίν Κίλερ Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όσο μπορούσε την υπόθεση για να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο. Μια ταινία που επρόκειτο να γυριστεί το 1965 δεν ολοκληρώθηκε, το 1987 πήρε μέρος στο βίντεο κλιπ του Μπράϊαν Φέρι για το τραγούδι του «Kiss and Tell» και το 2001 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της. Σήμερα είναι 67 χρόνων.

* Γεβγένι Ιβάνοφ Μετά το σκάνδαλο υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Μόσχα. Οι Σοβιετικοί δεν μπορούσαν να παραδεχτούν ότι ενεργούσε για λογαριασμό τους. Το κόμμα δεν αναγνώρισε τις υπηρεσίες του, ενώ η γυναίκα του τον χώρισε. Το έριξε στο αλκοόλ. Το 1993 κι ενώ είχε καταρρεύσει το καθεστώς συναντήθηκε με την Κίλερ στη Μόσχα. Πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 1994 στη Μόσχα σε ηλικία 68 χρόνων.

Συμπτώσεις * Ο Χάρολντ Μακμίλαν, ο πρωθυπουργός της χώρας την συγκεκριμένη περίοδο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Λέγεται ότι το τέταρτο παιδί του, η Σάρα η οποία γεννήθηκε το 1930 δεν ήταν δική του, αλλά του συναδέλφου του στο Συντηρητικό κόμμα Ρόμπερτ Μπόουθι ο οποίος διατήρησε μια πενταετή σχέση (1930-35) με την Λαίδη Ντόροθι Μακμίλαν. Το ζευγάρι δεν χώρισε, αλλά η σχέση κλονίστηκε και ένα ερωτικό σκάνδαλο ήταν ότι χειρότερο για την ψυχική υγεία του Βρετανού πρωθυπουργού. Η Σάρα Μακμίλαν πέθανε αλκοολική το 1970 σε ηλικία 40 χρόνων * Η Κρίστιν Κίλερ εξέδωσε το βιβλίο της «Επιτέλους η αλήθεια» στον εκδοτικό οίκο που είχε ιδρύσει ο παππούς του Χάρολντ Μακμίλαν!

Οι φήμες λένε… Το 1963 είναι το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Είναι η χρονιά της Κρίσης της Κούβας όταν Αμερικανοί και Σοβιετικοί ήρθαν περισσότερο κοντά από κάθε άλλη φορά σε ένα Πυρηνικό Πόλεμο. Οι Αμερικανοί θέλουν να κάνουν μόνοι τους παιχνίδι στη Δύση και απαιτούν την υποταγή των συμμάχων τους. Η Βρετανία έχει απορροφήσει το 75% του Σχεδίου Μάρσαλ που προορίζεται για την Ευρώπη και η CIA έχει κάθε λόγο ν’ αποδείξει ότι η αγγλική αντικατασκοπία μοιάζει με τυρί έμενταλ.

ΠΗΓΗ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s