Στην Αυστραλία ο μεγαλύτερος αστεροειδής που μας χτύπησε ποτέ

Τα ίχνη της μεγαλύτερης πρόσκρουσης αστεροειδούς που έχει γίνει ποτέ στη Γη (με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα) ανακάλυψαν επιστήμονες στην κεντρική Αυστραλία.


Αν και δεν υπάρχει κρατήρας στο σημείο της πρόσκρουσης, το πεδίο που το ουράνιο σώμα έπεσε στη Γη εντοπίστηκε βαθιά θαμμένο πλέον στον φλοιό της Γης. Το πλάτος του πεδίου είναι 400 χιλιομέτρων.

Η τεράστια σύγκρουση συνέβη πριν από τουλάχιστον 300 εκατομμύρια χρόνια, ήταν κατά πάσα πιθανότητα “δίδυμη”, καθώς έχουν ανιχνευθεί δύο διακριτές περιοχές πρόσκρουσης δίπλα-δίπλα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι μάλλον επρόκειτο για ένα διπλό πλήγμα εξ ουρανού από δύο

αστεροειδείς που έπεσαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο. Μάλλον επρόκειτο για έναν πολύ μεγάλο αστεροειδή, ο οποίος έσπασε στα δύο λίγο πριν την πρόσκρουση. Κάθε ένα από τα τμήματά του πρέπει να είχε διάμετρο άνω των δέκα χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές του Εθνικού Αυστραλιανού Πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής “Tectonophysics”, ανακοίνωσαν ότι η ανακάλυψη έγινε τυχαία, στο πλαίσιο γεωθερμικής έρευνας και γεώτρησης στο υπέδαφος.

Το γεωτρύπανο έφερε στο φως πετρώματα που είχαν μετατραπεί σε γυαλί λόγω άσκησης υπερβολικών πιέσεων και θερμοκρασιών, κάτι που συμβαίνει σε περίπτωση πτώσης αστεροειδούς. Η περαιτέρω έρευνα του γήινου φλοιού αποκάλυψε τα γεωλογικά «αποτυπώματα» της διπλής πρόσκρουσης, κάθε ένα από τα οποία έχει μήκος σχεδόν 200 και βάθος 30 χιλιομέτρων.

Οι γεωλογικές ανακατατάξεις που μεσολάβησαν μετά την εποχή της πρόσκρουσης, εξαφάνισαν σταδιακά τα ίχνη της από την επιφάνεια του πλανήτη. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν συνδέσει το συμβάν, που πρέπει να είχε πολύ καταστροφικές επιπτώσεις, με κάποια γνωστή μαζική εξαφάνιση ειδών.

 

http://www.news.gr/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s