Εθνολογικό Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου

This slideshow requires JavaScript.

Το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο Γαλαξειδίου είναι ένα από τα πρώτα και τα καλύτερα της χώρας. Στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο, το οποίο χτίσθηκε το 1870, επί Δημαρχίας Δεδούση Χαρδαβέλλα και μέχρι το 1880 στέγασε το σχολείο θηλέων. Μετέπειτα στέγασε την Αστυνομία και το Δημαρχείο, μέχρι το 1979, που το Δημαρχείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Τσαλαγγύρα, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Στις δύο μεγάλες αίθουσες του κτιρίου που συστεγάζονται το Αρχαιολογικό μουσείο και το Ναυτικό

και Εθνολογικό μουσείο είναι συγκεντρωμένα αντικείμενα, που έχουν σχέση με τα καράβια και τη θάλασσα και φέρουν το όνομα ”Ναυτική Πινακοθήκη”.

Εμπνευστής και ιδρυτής της Πινακοθήκης από το 1928 είναι ο ιατρός Ευθ. Βλάμης. Συγκεντρώθηκαν τότε πίνακες ιστιοφόρων, ναυτικά όργανα, ακρόπρωρα και αποτέλεσαν το πρώτο υλικό της συλλογής.

Κατά καιρούς μαζεύονταν διάφορα αντικείμενα μέχρι το 1960, περίπου, οπότε πρόεδρος ήταν η Ζωή Τζιγγούνη (1890-1972) και επιμελητής του Μουσείου ανέλαβε ο πλοίαρχος και πλοηγός Αθ. Μπομπογιάννης (1886-1967), ο ακούραστος και πολυμαθέστατος εκείνος συλλέκτης του Μουσείου.

Τότε συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα αντικείμενα, τακτοποιήθηκαν, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν.

Επί προεδρείας Νικ. Τσαντίλη εκδίδεται το 542/26-8-1972 Β.Δ., με το οποίο συνίσταται ίδιο Νομικό Πρόσωπο της Κοινότητας Γαλαξειδίου με το όνομα Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου. Πολύτιμη ήταν και είναι η προσφορά στην οργάνωση της Πινακοθήκης της Ροδούλας Κούμαρη-Σταθάκη από το 1974 έως σήμερα.

Από τα αντικείμενα της Πινακοθήκης αναφέρουμε τους πίνακες των ιστιοφόρων, στους οποίους απεικονίζονταν τα καράβια των καραβοκυραίων, οι οποίοι ανέθεταν σε Έλληνες, ή ξένους ζωγράφους να τους φτιάξουν τα ”κάδρα” των καραβιών τους, με τα οποία στόλιζαν τα σαλόνια των σπιτιών τους.

Πολλά καράβια είναι ζωγραφισμένα στη Βενετία, τη Μασσαλία, το Λιβόρνο, τη Μάλτα από αξιόλογους Ιταλούς και άλλους ζωγράφους, από το 1861 και μετά. Αρκετοί πίνακες είναι ζωγραφισμένοι από Έλληνες ζωγράφους επώνυμους και λαϊκούς.

Η τεχνική των καραβογράφων ήταν η ”φωτογραφική”, δηλαδή απεικόνιζαν ακριβώς την πλευρά του πλοίου, που ήταν αραγμένο. Ζωγράφιζαν το καθετί και οι λεπτομέρειες είναι ατελείωτες. Άλλα εκθέματα είναι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα ακρόπρωρα (ξυλόγλυπτες γυναικείες μορφές, που τοποθετούνταν στο μπροστινό άκρο του καραβιού, για ομορφιά του καραβιού και για εξορκισμό των κυμάτων), τα ναυτικά όργανα (εξάντες, πυξίδες, δρομόμετρα, φανοί πορείας κ.ά.), τα νηολόγια των Γαλαξειδιώτικων καραβιών, ναυλοσύμφωνα, ασφάλιστρα, διπλώματα, ημερολόγια, εκθέματα από την επανάσταση του 1821 και οι πίνακες του λαϊκού ζωγράφου και καπετάνιου Πέτρου Πετραντζά (1857-1942).

Σε γυάλινη προθήκη φυλάσσεται το ”Χρονικό του Γαλαξειδίου”, γραμμένο το 1703 από τον Ιερομόναχο Ευθύμιο. που βρήκε και εξέδωσε ο Κ. Ν. Σάθας το 1865. Στη μικρή αίθουσα υπάρχουν αντικείμενα εθνολογικά και ιστορικά από τη μακρόχρονη πολεμική διαδρομή του τόπου. Τέλος το μουσείο φιλοξενεί έργα λαϊκών ζωγράφων και τεχνιτών.

Σήμερα η συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου και η ανακατασκευή του κτιρίου γίνεται με γενναία χρηματοδότηση από το Ίδρυμα ”Σταύρος Σ. Νιάρχος”.

http://www.in-galaxidi.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s