Αλέξανδρου Μαγκανιώτη «Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων»

Όταν ένας μονόκερως ξεπροβάλει μέσα από ένα γοβάκι για να συναντήσει έναν υάκινθο με καρό κουστούμι που στέκεται πλάι σε μια τίγρη με πονοκέφαλο, τότε μάλλον όλα είναι δυνατά.

maganiotis

Αυτά και άλλα πολλά, με συνοδοιπόρους πανέμορφα, μυστήρια, τρομακτικά πλάσματα με αφορμή τα γράμματα της αλφαβήτου, θα συμβούν στην έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη «Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων», στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι τις 2 Μαΐου, το μουσείο μετατρέπεται σε ένα πεδίο ανεξάντλητης φαντασίας για μικρούς και μεγάλους, και γίνεται το σημείο εκκίνησης εκατοντάδων αφηγήσεων χωρίς αρχή και τέλος.

 

Η σειρά των 24 συνθέσεων «Η Αλφάβητος από το Άλφα ως το Ωμέγα» με τις λέξεις (μία για κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου) και τις εικόνες τους, όπου κεφάλια ζώων ή φυτά προβάλλουν μέσα από ανθρώπινα σώματα, είναι ενδεικτική των προθέσεων και των αναζητήσεων του έργου του Μαγκανιώτη προς την εύρεση των ορίων μεταξύ εικόνας-κειμένου, καθώς και της διαδραστικής και αλληλοσυμπληρούμενης σχέσης τους.

maganiotis

Οι ζωόμορφες-υβριδικές φιγούρες του καλλιτέχνη υιοθετούν περσόνες, συνδιαλέγονται με συμβάσεις και στερεότυπα που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, ενδύονται ρόλους και συμπεριφορές, μιλούν για πραγματικότητες και έμφυλες ταυτότητες και συστήνουν μια εναλλακτική, άκρως ενδιαφέρουσα, πρόσληψη του κόσμου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης η μεγάλη δίπτυχη σύνθεση «Μια διαταραχή της μνήμης», αλλά και μια ενότητα έργων που εμπνέονται από την Οδύσσεια (Αναζητώντας τον Οδυσσέα).

Τα έργα λειτουργούν ως η απόλυτη αφορμή για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

maganiotis

«Αλέξανδρος Μαγκανιώτης: Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων»
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
www.cact.gr

Μέρες & Ώρες λειτουργίας
Τρίτη-Σάββατο
10:00-18:00

Εισιτήρια
3 € ολόκληρο, 1,5 € φοιτητικό-μαθητικό, 1 € ομαδικά (ανά άτομο)

Η έκθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαΐου

http://www.huffingtonpost.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s