Εντοπίστηκε το Νευρωνικό «Αποτύπωμα» του Έρωτα

Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, μελετώντας τον εγκέφαλο ερωτευμένων ανθρώπων, εντόπισαν το νευρωνικό «αποτύπωμα» του ίδιου, του πιο μυστηριώδους ανθρώπινου συναισθήματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιαοτσού Ζανγκ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ, πραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση, με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε 100 άνδρες και γυναίκες.

Η ομάδα των συμμετεχόντων στα τεστ ήταν άνθρωποι που είτε δήλωσαν ερωτευμένοι, είτε πρόσφατα είχαν χωρίσει, είτε ποτέ δεν είχαν ερωτευτεί.Οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν κοινά «ίχνη» στους εγκεφάλους των ερωτευμένων (οι οποίοι στο εργαστήριο έβλεπαν φωτογραφίες των αγαπημένων όσο γινόταν η εγκεφαλική απεικόνιση), τα οποία τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τους εγκεφάλους των υπολοίπων εθελοντών που δεν ήταν ερωτευμένοι.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες διέκριναν με ποιο τρόπο ο έρωτας επηρεάζει και αλλάζει τον εγκέφαλο και όπως αναφέρουν οι αλλαγές στις περιοχές είναι αρκετές. Συγκεκριμέναεμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, στην ανταμοιβή, στην υποκίνηση, στην κοινωνική λειτουργικότητα κ.α. ενώ μιασυγκεκριμένη περιοχή – ο κερκοφόρος πυρήνας – ενεργοποιείται, όταν κανείς χωρίζει.

Όπως ανέφεραν οι κινέζοι επιστήμονες, στο μέλλον ανοίγεται η δυνατότητα για την εφαρμογή μιας μεθόδου εγκεφαλικής διάγνωσης του έρωτα. Θα μπορεί έτσι να δοθεί, μία αντικειμενική απάντηση στο αν κάποιος είναι πράγματι ερωτευμένος. Μια τέτοια πιθανότητα βέβαια, μάλλον δεν θα άρεσε στους ποιητές, (ίσως ούτε και στους ίδιους τους ερωτευμένους).

Πηγή: Lifo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s