Το “μαύρο κουτί” των μαύρων μαντάτων

Το επονομαζόμενο μαύρο κουτί ενός αεροπλάνου δεν είναι μαύρο, αλλά πορτοκαλί.

This slideshow requires JavaScript.

Το συγκεκριμένο κουτί έχει τον πρώτο λόγο στην αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν σε ένα ατύχημα. Η επιλογή του χρώματος πορτοκαλί δεν είναι τυχαία, καθώς το πορτοκαλί είναι ευκολότερα ανιχνεύσιμο σε περίπτωση ατυχήματος. Το μαύρο κουτί πρόκειται στην ουσία για μια θήκη που περιέχει στο εσωτερικό της δυο συσκευές:

   1. Το «cockpit voice recorder» (CVR), που είναι ένας καταγραφέας ήχου. Ηχογραφεί ανάμεσασε άλλα τις συνομιλίες των κυβερνητών με τον πύργο ελέγχου αλλά και όσα ακούγονται στο πιλοτήριο. Τα σύγχρονα CVR διατηρούν αποθηκευμένες καταγραφές τουλάχιστον δύο ωρών.

   2. Το «flight data recorder» (FDR), που είναι μια ηλεκτρονική συσκευή σχεδιασμένη έτσι ώστε να καταγράφει και να αποθηκεύει πλήθος παραμέτρων σχετικών με την κατάσταση του αεροσκάφους και την πτήση.

Πληροφορίες όπως το υψόμετρο, η θέση των πτερυγίων και άλλα μηχανικά δεδομένα λαμβάνονται και καταγράφονται στο FDR.

Το μαύρο κουτί είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικά ανθεκτικά και πυρίμαχα υλικά (ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο), ώστε να αντέχει σε δυνάμεις που μπορούν να φτάσουν τα 3.400g.

Έχει την δυνατότητα να εκπέμπει σήμα για 30 ημέρες προκειμένου να εντοπιστεί και βρίσκεται τοποθετημένο συνήθως στην πίσω πλευρά του αεροσκάφους ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι να καταστραφεί σε περίπτωση ατυχήματος.http://www.matheallios.gr/2012/01/blog-post_25.html

http://www.telegraph.co.uk/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s