«Rise Like A Phoenix»

f2yxrcy0o0om0g3irlgq

Ο φοίνικας είναι το μυθικό πτηνό, που είχε την ικανότητα να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του. Η ονομασία του σημαίνει πορφυρός κι οφείλεται στο βαθύ κόκκινο χρώμα των φτερών του.

Σύμφωνα με το θρύλο, μοιάζει με τον αετό και ζει πολλά χρόνια. Όταν γερνάει και πλησιάζει η ώρα να πεθάνει, γίνεται κάτι μαγικό. Το αετόμορφο πτηνό πιάνει φωτιά και καίγεται ολόκληρο. Στη συνέχεια βγαίνει μέσα από τις στάχτες αναγεννημένο. Ένας νέος φοίνικας, έτοιμος να ξαναζήσει από την αρχή.

Όπως είναι λογικό, ο φοίνικας έγινε σύμβολο της αναγέννησης. Είναι η νέα ζωή που προκύπτει έπειτα από μία καταστροφή. Είναι η δύναμη του ανθρώπου να ξεπερνάει τις δυσκολίες και μέσα από επίπονες διαδικασίες να βγαίνει ακόμη πιο δυνατός.

Ο φοίνικας έχει εξαιρετική φωνή. Πολλές παραδόσεις αναφέρουν πως το τραγούδι του ακούγεται λίγο πριν τυλιχτεί στις φλόγες. Είναι κάτι σαν το κύκνειο άσμα, η ωδή του πτηνού πριν το θάνατο.

Συναντάμε το φοίνικα στη μυθολογία πολλών λαών. Ο Ηρόδοτος περιγράφει την ιστορία του πτηνού κι αναφέρει πως οι Έλληνες το τιμούσαν ως ιερό. Η λατρεία του συνδέεται με τους θεούς Ήλιο κι Απόλλωνα.

φοίνικας-hit-channel-eurovision-2014Σύμφωνα με τους Αιγύπτιους, βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας που ξεπρόβαλε από τα αρχέγονα ύδατα. Ο Ώρος, που παίρνει εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του, είναι ο αντίστοιχος θεός που σχετίζεται με το πτηνό.

Στην αστρολογία συνδέεται με το σκορπιό, ένα ακόμη ζώο που πίστευαν ότι συνδέεται με την εκδίκηση, το θάνατο και την αναγέννηση.

Στη χριστιανική θρησκεία ταυτίζεται με τον αετό, που απεικονίζεται στο πλευρό του Ιωάννη του Θεολόγου στις αγιογραφίες. Ο Ιωάννης είναι ο ευαγγελιστής της αποκάλυψης. Ισχύει δηλαδή κι εδώ το μοτίβο του τέλους και της νέας αρχής, της καταστροφής και της νέας ζωής. Στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού ως φοίνικας αναπαριστάται ο Ιησούς Χριστός, που πεθαίνει και σε τρεις ημέρες ανασταίνεται.

Στον εβραϊκό πολιτισμό μόνο ο φοίνικας αρνείται να φάει, όταν η Εύα δίνει σε όλα τα ζώα τον απαγορευμένο καρπό από το δέντρο της γνώσης. Ο Θεός, για να τον τιμήσει, τον κάνει αθάνατο. Έτσι είναι πάντα αρσενικό και δεν αναπαράγεται.

Στην Κίνα θεωρείται πως βασιλεύει στο νότο. Στοιχείο του είναι η φωτιά και σχετίζεται με το δράκο και την ερωτική ζωή. Στην ινδουϊστική θρησκεία είναι ιερό ζώο του Ήλιου. Ανάλογες παραδόσεις βρίσκουμε στους Πέρσες και σε λαούς της Αφρικής και της Αμερικής.

Χρησιμοποιήθηκε από τη φιλική εταιρεία ως σύμβολο ανάστασης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του αγώνα για απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Λίγα χρόνια αργότερα η μορφή του φοίνικα έγινε εθνόσημο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ήταν επίσης το πρώτο νόμισμα της Ελλάδας, πριν τη δραχμή και πολύ πριν το ευρώ.

Η φήμη του πτηνού αμαυρώθηκε κάπως, όταν χρησιμοποιήθηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών κατά την περίοδο της δικτατορίας.

http://www.hit-channel.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s