“Ρυθμοί Αιγαίου” με οδηγό τη λύρα

Καρπός ενός μεγάλου ταξιδιού στο Αιγαίο, στη μουσική και τον πολιτισμό του είναι το ντοκιμαντέρ “Ρυθμοί Αιγαίου”, που ετοίμαζε ο πρόωρα χαμένος σκηνοθέτης μας Γιάννης Λάμπρου. Με οδηγό τη λύρα, ο Λάμπρου έχει ετοιμάσει ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην τέχνη αλλά και στην ίδια τη ζωή, με τον τρόπο που μόνον ο ίδιος ήξερε να χειρίζεται ποιητικά τις εικόνες της καθημερινότητας.

Λυράρηδες απ’ όλο το Αιγαίο, παλαιότεροι και νεώτεροι, αναγνωρίσιμοι στο Πανελλήνιο, αλλά και

λιγότερο γνωστοί, ο Αντώνης Ζωγραφίδης, ο Γιάννης Βάρδας, ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Γιώργος Καλομοίρης, ο Στέλιος Πετράκης, ο Σάββας Περσελής, ο Δημήτρης Σγουρός, ο Γιάννης Κλαδάκης αλλά και ο αείμνηστος Γιάνης Στρίκος, αφηγούνται από τραγούδι σε τραγούδι τη γέννηση, το θάνατο, τον έρωτα τον ίδιο. Με τον ποιητικό και κάποτε μαγικό ρεαλισμό των εικόνων του, ο Γιάννης Λάμπρου κάνει μια ταινία για τη λύρα, που είναι συνώνυμη της μουσικής αλλά και του πολιτισμού μας.

Η δουλειά αυτή, που άφησε ο Γιάννης Λάμπρου, σε ένα προχωρημένο μοντάζ που ο ίδιος επιμελήθηκε, είναι, εκτός των άλλων, και μια καταγραφή δεξιοτεχνών –κάποιοι απ’ αυτούς έχουν ήδη φύγει απ’ τη ζωή– της λύρας, ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τη μουσική του Αιγαίου.

http://aegeanrythm.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s