Καλό ταξίδι Günter Grass… ευχαριστούμε !

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 χρόνων άφησε ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Γκίντερ Γκρας, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

UMBilΟ συγγραφέας γεννήθηκε στην Ελεύθερη Πόλη του Ντάντσιχ (το σημερινό Γκντασκ της Πολωνίας) το 1927 και πολλά από τα έργα του διαδραματίζονταν στην πόλη αυτή.

Για πολλούς, ο Γκρας ήταν η φωνή της μεταπολεμικής γενιά της Γερμανίας που έφερε το βάρος της ενοχής των προγόνων της για τις ακρότητες που διέπραξαν οι Ναζί στην Ευρώπη. Το 1999 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το μυθιστόρημα του “Το τενεκεδένιο ταμπούρλο” που εκδόθηκε το 1959 και έγινε ταινία είκοσι χρόνια αργότερα.

Ακολούθησαν το 1961 το “Γάτα και Ποντίκι” και το 1963 το “Σκυλίσια μέρα” που μαζί με το “Τενεκεδένιο ταμπούρλο” αποτελούν την “Τριλογία του Ντάντσιχ”.

Άλλα γνωστά του έργα, που μεταφράστηκαν και στα ελληνικά, όπως και η “Τριλογία του Ντάντσιχ”, είναι: “Η πρόβα της εξέγερσης των πληβείων” (1966), “Ο Μπουτ το ψάρι” (1977), “Δυσοίωνα κοάσματα” (1992), “Γράφοντας μετά το Άουσβιτς” (1993), “Ένα ευρύ πεδίο” (1995), “Ο αιώνας μου” (1999) και “Σαν τον κάβουρα” (2002).

Πηγή: ANTENNA.GR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s