50 χρόνια από την ίδρυση του ICOMOS

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ICOMOS και το πεδίο των δράσεων είναι ευρύ και αφορά πολλές πτυχές της προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, η εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ελληνικού Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (Πειραιώς 73, Αθήνα), στις 18:00, θα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, στην επέτειο των 50 χρόνων, καθώς και στη βράβευση των διακεκριμένων μελών του ICOMOS, Πέτρου Θέμελη, Νικόλαου Μουτσόπουλου, Νικόλαου Αγριατώνη, Διονύσιου Ζήβα και Αναστάσιου Πορτελάνου.

Επίσης σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «The Protection of Archaeological Heritage in Times of Economic Crisis» («Η προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς σε καιρούς οικονομικής κρίσης»), με τις ανακοινώσεις και τα συμπεράσματα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε από το ελληνικό ICOMOS στην Αθήνα το 2012, ενώ τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων (Μπουμπουλίνας 20-22) επιστημονική ημερίδα με θέμα «Το ICOMOS και η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πολιτισμικός Διεθνισμός και ελληνική εθνική πολιτική κατά τον 21ο αιώνα».

Τον Ιούνιο η εκδήλωση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 40 χρόνων από τη Διακήρυξη του Άμστερνταμ (1975) για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ενώ τον Σεπτέμβριο (16 έως 21) το ICOMOS θα πάει στη Σύρο, όπου συνδιοργανώνει εκδήλωση με τη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή Ιστορικών Πόλεων.

http://www.pontos-news.gr/

3 comments on “50 χρόνια από την ίδρυση του ICOMOS

 1. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ότι μας έχει απομείνει και εφαλτήριο για να αναζωπυρώσουμε σωστα την φλόγα για την κατακρεουργημενη μας παιδεία…

  Liked by 1 person

  • Για να δανειστώ τα λόγια του Αντρέ Μαλρό από τον «Φόρο τιμής προς την Ελλάδα» που εκφώνησε το 1959: «Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται.»

   Η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς εξαρτάται από τις προσπάθειες κάθε γενιάς να την ανακαλύψει και να την ερμηνεύσει απ’ την αρχή.

   Πρόκειται για μια αλυσίδα κοινής γνώσης και εμπειρίας που δεν πρέπει να σπάσει ποτέ. Μόνο έτσι θα μπορέσει η πολιτιστική κληρονομιά να είναι μια ζωντανή δύναμη, που μας συνδέει άρρηκτα με το παρελθόν μας και μας βοηθά να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, εμπλουτίζοντας την αίσθηση της ταυτότητας και τροφοδοτώντας τη δημιουργικότητά μας.

   http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-14-188_el.htm

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s