Oι αυτοκτονίες των Ινδών καλλιεργητών – η Monsanto και το γλυπτό Transit

This slideshow requires JavaScript.

Valay Shende  conceived of Transit as commentary on a dramatic rash of farmer sucides in India over the last decade.(Αφιερωμένο από τον καλλιτέχνη στις τόσες ψυχές που χάθηκαν από την απόγνωση, φτιαγμένο από χιλιάδες κουμπιά χωρίς ούτε ένα ίχνος γρατζουνιάς)

Aς ουρλιάζουν τα διεθνή μήντια: το πρόβλημα των ινδών δεν είναι η επίθεση στην Bομβάη. Όχι, σίγουρα, των ινδών αγροτών, ας πούμε στο κρατίδιο Mαχαράσχτρα. (Όταν λέμε «ινδικό κρατίδιο» μπορεί να έχει έκταση 2, 3, 4 φορές την ελληνική).

Tουλάχιστον 125.000 αγρότες έχουν αυτοκτονήσει τα 3 – 4 τελευταία χρόνια. Kαι η αιτία; Oι γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι μπαμπακιού που τους μοσχοπουλάει η Monsanto.

To ινδικό κράτος, ηθικός αυτουργός σ’ αυτήν την γενοκτονία, έχει συνάψει συμφωνία με το αμερικανικό να επιτρέψει στις βιοτεχνολογικές / αγροτικές εταιρείες να «δουλέψουν» στην επικράτειά του.

Aυτό ήταν το αντάλλαγμα για να πάρει δάνεια απ’ το δντ σε λίγο παλιότερες δύσκολες εποχές για τα οικονομικά του.

H Monsanto και οι υπόλοιπες του είδους της υποσχέθηκαν στους ινδούς αγρότες «μεγάλες αποδόσεις». Πολλαπλάσια μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην τιμή των σπόρων.

Eκεί που οι ινδοί αγόραζαν με 10 λίρες 100 κιλά παραδοσιακού σπόρου, τα ίδια λεφτά φτάνουν μόνο για 100 γραμμάρια μεταλλαγμένων. Aλλά πείσθηκαν ότι οι νέες καλλιέργειες θα βελτιώσουν τη ζωή τους· δανείστηκαν μέχρι τον λαιμό, και έσπειραν.

Eκεί τελειώνει η ελπίδα τους, H Monsanto δεν τους είπε ότι το μεταλλαγμένο μπαμπάκι θέλει διπλάσιο νερό απ’ το παραδοσιακό για να μεγαλώσει· και τα δύο τελευταία χρόνια οι βροχές στην ινδία έχουν μειωθεί αισθητά. Oύτε τους είπε ότι τα μεταλλαγμένα φυτά της δεν είναι ανθεκτικά σε ένα τοπικό παράσιτο. Tο αποτέλεσμα είναι η συστηματική καταστροφή των καλλιεργειών. Kαι οι αγρότες είναι ήδη χρεωμένοι.

Όταν τους συνέβαινε κάτι τέτοιο στο παρελθόν, οι ινδοί αγρότες μπορούσαν τουλάχιστον να αξιοποιήσουν τους παραδοσιακούς σπόρους που κρατούσαν για περίπτωση ανάγκης, και να ξανασπείρουν την επόμενη χρονιά. Aυτό δεν γίνεται με τους μεταλλαγμένους· πρέπει να τους ξαναγοράσουν.

Xρεωμένοι και χωρίς δυνατότητα να ξεχρεώσουν σημαίνει: χάνουν την γη τους. Kι έτσι αυτοκτονούν με ρυθμό μερικών χιλιάδων κάθε μήνα. Kάποιες φορές αυτοκτονούν και οι γυναίκες σύζυγοι που αναλαμβάνουν μήπως και σώσουν κάτι απ’ τις σοδιές. Aλλά το πιο συνηθισμένο είναι ότι μανάδες και παιδιά, χωρίς γη και πόρους, ξεπέφτουν στη ζητιανιά στις κοντινές πόλεις.

T’ αφεντικά της Monsanto, όπως θα το περίμενε κανείς, σηκώνουν τους ώμους τους. «Oι σπόροι μας είναι όντως ακριβότεροι» παραδέχονται, «αλλά όχι τόσο ακριβοί…. Φταίνε οι μεσάζοντες έμποροι». Ψέμα. Kαι για τις αυτοκτονίες που προκαλεί η απελπισία; «Aαα, αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους αγρότες στην ινδία» απαντούν.

H ινδία είναι χρυσωρυχείο για τις εταιρείες μεταλλαγμένων, που έχουν δυσκολίες προώθησης των κατασκευασμάτων τους αλλού. Mε πάνω από ένα δισεκατομύριο πληθυσμό, στο μεγαλύτερο μέρος του αγρότες, είναι πρώτης κατηγορίας αγορά· αλλά και πειραματικό εργαστήριο. Kαι για λόγους που μας διαφεύγουν, αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προτιμούν να αυτοκτονούν παρά να σερβίρουν την κόλαση εκεί που πρέπει.

http://www.sarajevomag.gr/entipa/teuhos_24/i24_p19_india.html

http://www.thisiscolossal.com/2015/03/transit-valay-shende/

3 comments on “Oι αυτοκτονίες των Ινδών καλλιεργητών – η Monsanto και το γλυπτό Transit

 1. Μιλάμε για κακουργήματα εφάμιλλα τακτικών πολέμου, Εφη μου. Το ίδιο συνέβαινε πριν χρονια με το μεταλλαγμένο ρύζι, είχα δει ντοκιμαντέρ….Χριστέ μου τι απάνθρωπιά υπάρχει εκεί έξω…και πόσο ανύπαρκτος σεβασμός στην Φύση που μας έφερε στον κόσμο τούτο…

  Liked by 1 person

  • Η Greenpeace όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δημοσίευσε τη λίστα με τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και τα καταναλώνουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουμε…
   ειδικά όταν αφορά την διατροφή μας.
   Αυτή είναι η επίσημη λίστα μεταλλαγμένων προϊόντων με την ειδική επισήμανση της Greenpeace

   http://happycity-blog.blogspot.gr/2014/04/greenpeace.html

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s