Η δίκη του “λογιστή” του Άουσβιτς – ‘Bookkeeper Of Auschwitz’ Gets Trial

Η δίκη του τελευταίου ναζί, όπως αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησε στο δικαστήριο του Λύνεμπουργκ της Κάτω Σαξονίας.
Κατηγορούμενος είναι ο  Όσκαρ Γκρένινγκ, ένας από τους τελευταίους συνεργούς του Ολοκαυτώματος, που υπηρέτησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του.

 

Αρμοδιότητά του ήταν η καταγραφή των χρημάτων και των προσωπικών αντικειμένων των εκτοπισμένων, ένα καθήκον για το οποίο τα μέσα ενημέρωσης του έδωσαν το προσωνύμιο «λογιστής του Άουσβιτς».

Ο Γκρένινγκ ομολόγησε ότι κατά την άφιξή του στο Άουσβιτς ενημερώθηκε άμεσα ότι εκεί εκτελούνταν Εβραίοι, και αποδέχθηκε πλήρως το κατηγορητήριο ομολογώντας ότι φέρει την ηθική ενοχή.

«Ζητώ συγγνώμη», είπε ο κατηγορούμενος. «Ως προς την ποινική ευθύνη, αυτό θα πρέπει να το κρίνετε εσείς», συνέχισε απευθυνόμενος προς τους δικαστές.

Στον 93χρονο επιρρίπτεται η κατηγορία της συνέργειας σε τουλάχιστον 300.000 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας. Ο Τόμας Βάλτερ, που εκπροσωπεί στο δικαστήριο 30 πολιτικούς ενάγοντες, εκτιμά ότι ο κατηγορούμενος θα κριθεί ένοχος.

Όπως δήλωσε στην DW, «η ελπίδα μου βασίζεται στο γεγονός ότι το κατηγορητήριο είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένο. Επιπλέον τα νομικά ζητήματα είναι ξεκάθαρα, ώστε κανένας νομικός δεν μπορεί να εγείρει αμφιβολία ότι θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ο Γκρένινγκ δούλευε στη σιδηροδρομική ράμπα του στρατοπέδου, όντας παρών στη διαδικασία διαλογής των ανθρώπων σε «ικανούς για εργασία» και «άχρηστους».

Γνώριζε ποιοι από αυτούς θα εκτελούνταν. Περισυνέλεγε τα προσωπικά τους αντικείμενα από την αποβάθρα «προκειμένου να εξαφανιστούν τα ίχνη των μαζικών εκτελέσεων για τους αιχμαλώτους που θα ακολουθούσαν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις 85 σελίδες του κατηγορητηρίου.

Αυτή η δίκη «άργησε δεκαετίες», υπογράμμισε ο Κρίστοφ Χόιμπνερ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για το Άουσβιτς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο «κατηγορούμενος πέρασε τις σημαντικότερες δεκαετίες της ζωής του εν ειρήνη και ελευθερία εντός της κοινωνίας». Ένας από τους λόγους που καθυστέρησε τόσο πολύ η εκδίκαση της υπόθεσης του Γκρένινγκ οφείλεται σε αλλαγές στη σχετική νομολογία.

Τις δεκαετίες του 1960-70 ίσχυε η αρχή ότι πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο εκάστοτε δράστης έχει διαπράξει μια συγκεκριμένη πράξη.

Αυτό άλλαξε με την καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου εναντίον του Τζον Ντεμιανγιούκ, του πρώην φρουρού του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Σομπιμπόρ στην Πολωνία. Σε αυτόν επιβλήθηκε το 2011 ποινή πενταετούς κάθειρξης για συνέργεια στην εκτέλεση περισσότερων από 28.000 Εβραίων, παρότι δεν στάθηκε δυνατή η απόδειξη της άμεσης εμπλοκής του.

Ο Όσκαρ Γκρένινγκ είχε βρεθεί στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ήδη πριν από 30 χρόνια. Η υπόθεση, η εκδίκαση της οποίας είχε ξεκινήσει το 1985, είχε μπει στο αρχείο ελλείψει στοιχείων. Ο κατηγορούμενος είχε ισχυριστεί τότε ότι «απλά πρόσεχε βαλίτσες». Παρότι μάλιστα είχε παραδεχθεί ότι γνώριζε πως εκτελούνταν Εβραίοι, είχε πει «δεν σκότωσα κανέναν».

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Ιουλίου. Στο δικαστήριο θα καταθέσουν περισσότεροι από 60 πολιτικοί ενάγοντες, που ήρθαν στη Γερμανία από τις ΗΠΑ, την Ουγγαρία, τον Καναδά και το Ισραήλ.

(πηγή : dw.de)
http://legalnews24.blogspot.gr/2015/04/blog-post_22.html

One comment on “Η δίκη του “λογιστή” του Άουσβιτς – ‘Bookkeeper Of Auschwitz’ Gets Trial

  1. Θλιβερά γεγονότα. Και ο παππούς μου ηταν αιχμάλωτος των Γερμανών τρία χρονια σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας… 😦

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s