Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (ΒnF)

Είκοσι χρόνια λειτουργίας στις νέες εγκαταστάσεις που εγκαινίασε ο Φρανσουά Μιτεράν το 1995 συμπλήρωσε στις 30 Μαρτίου η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (ΒΝF). Οι εορτασμοί λιτοί και ουσιαστικοί.Σε ένα σύντομο βίντεο που διακίνησε από τα ψηφιακά μέσα η ΒΝF παρουσιάζει τους θησαυρούς και τις υπηρεσίες της.

Στον ιστότοπό της, σε μια επετειακή σελίδα, ο αρχιτέκτονας της βιβλιοθήκης – η οποία αποτελείται από τέσσερα αντικριστά κτίρια που μοιάζουν με όρθια ανοιχτά βιβλία – αφηγείται με εικόνες το χρονικό της κατασκευής της σε ένα πρώην βιομηχανικό προάστιο του Παρισιού.

«Οι σχεδιαστές του εγχειρήματος σκέφθηκαν μακροπρόθεσμα υπολογίζοντας στη βελτίωση των μεταφορών και στην επέκταση του αστικού ιστού» λέει σε συνέντευξή της στο «Βήμα» που θα δημοσιευθεί στο φύλλο του Μεγάλου Σαββάτου η διευθύντρια της BNF Σιλβιάν Ταρσό-Ζιγερί.

15 εκατομμύρια βιβλία και περιοδικά, 260 εκατ. ευρώ ετήσιος προϋπολογισμός, 2.417 υπάλληλοι συν ειδικά ρομπότ που συλλέγουν υλικό από τον κυβερνοχώρο, δεκάδες εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται κάθε χρόνο.

Οι αριθμοί δεν είναι μαχητοί από τη δική μας Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο τρόπος σκέψης όμως και το παράδειγμα που θέτει το γαλλικό κράτος σε ό,τι αφορά τη μέριμνα για τη διάσωση και την αξιοποίηση της εθνικής γραμματείας του είναι.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s