Εlaiώνas Festival 2015 – Μαραθώνιος εκδηλώσεων στο ιερό άλσος της θεάς Αθηνάς

«Θέλουμε να τσιγκλίσουμε τον κόσμο με σκοπό να συνειδητοποιήσει ότι εδώ που στέκεται, λίγο παρακάτω… δίδασκε ο Πλάτωνας»

Φ. Παπαδόδημα

This slideshow requires JavaScript.

O θρύλος λέει ότι ο Ελαιώνας, το ιερό άλσος της θεάς Αθηνάς, δημιουργήθηκε από την ιερή ελιά του Ερεχθείου που δώρισε η θεά στην πόλη της. Σήμερα ελάχιστα σημεία του, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος και ο Βοτανικός Κήπος θυμίζουν την αλλοτινή ομορφιά του τοπίου αλλά και την «ιερότητα» της περιοχής που έχει πλήρως εκβιομηχανιστεί.

Με έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων μέσα από επτά θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, 30 συναυλίες, οκτώ προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ, ομιλίες, εκθέσεις βιβλίου, εικαστικών και φωτογραφίας αλλά και ανοικτές δράσεις για τους κατοίκους της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, το Εlaiώνas Festival 2015, ξαναζωντανεύει την περιοχή αναζητώντας τον σφυγμό του σημερινού Ελαιώνα και τις ιδιαίτερες πνευματικές συνδέσεις του με το παρελθόν και το μέλλον.

Αφορμή για τη δημιουργία του φεστιβάλ ήταν η νουβέλα της Φένιας Παπαδόδημα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» που είναι εμπνευσμένη από το έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου «Ο Αναδρομάρης της Αττικής».

«Με το έργο του Καμπούρογλου συνδέονται πολλές θεματικές. Ανάμεσά τους ένα μεγάλο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με το οποίο ασχολούμαι και εγώ χρόνια. Μέσα από προσωπικές μου αναζητήσεις έχω πολλές φορές ασχοληθεί με το πώς μεταμορφώθηκε αυτός ο τόπος που ήταν το πιο πνευματικό μέρος της παλιάς πόλης σε αυτό που είναι σήμερα. Στο έργο του Καμπούρογλου αποτυπώνεται ακριβώς αυτό το ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα», εξηγεί η Φένια Παπαδόδημα που ωστόσο δεν έχει αυταπάτες για το μέλλον του Ελαιώνα.

«Κάποιος θα πει ότι είναι σαν ο ασθενής να έχει καρκίνο και εμείς να του δίνουμε Depon. Κάπως έτσι είναι η κατάσταση στον Ελαιώνα και δεν γίνεται να αλλάξει. Οπως λέει ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης, είναι ένας ”τόπος απόρριψης κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εχουμε συνείδηση αυτού του πράγματος. ‘Ομως έχουμε επίσης συνείδηση πως ένα μεγάλο μέρος των Αθηναίων δεν γνωρίζει τι ήταν ο Ελαιώνας και δεν έχει πάει ποτέ στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ενας στόχος λοιπόν είναι να φέρουμε τον κόσμο στον Ελαιώνα».

Το έργο αυτό έχουν αναλάβει μια πλειάδα μουσικών, ανάμεσά τους οι Χαΐνηδες, οι Delos Project, οι Sancho 003, η Αγγελική Τουμπανάκη, η ομάδα κρουστών του πολιτιστικού κέντρου αφρικανικής τέχνης Αnasa, o Χαϊκ Γιαζιτζιάν, που μαζί με τους Μηνά Χατζησάββα, Κώστα Φαλεκάκη, Βίκυ Βολιώτη, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Εύα Στεφανή και Φίλιππο Κουτσάφτη, που είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εlaiωνas Festival, θα προσπαθήσουν από σήμερα έως τις 17 Μαΐου να δημιουργήσουν ένα δίκτυο αφύπνισης με επίκεντρο την περιοχή: «Μέσα από τα αναλόγια και τα κείμενα που θα ακουστούν από εισηγητές όπως η Ελένη Αρβελέρ, ο Πάνος Κυπαρίσσης, η Κατερίνα Καμηλάκη και με τη βοήθεια της ομάδας ”Πολιτεία” θέλουμε να τσιγκλίσουμε τον κόσμο με σκοπό να συνειδητοποιήσει ότι εδώ που στέκεται, λίγο παρακάτω? δίδασκε ο Πλάτωνας, περνώντας ένα μήνυμα πολύ φωτεινό σε μια εποχή που επιχειρείται η διαγραφή του πνευματικού μας παρελθόντος».

«Είναι ένα φεστιβάλ μνήμης για να δούμε από πού ορμώμενοι έχουμε φτάσει εδώ σήμερα. Δηλαδή να επανατοποθετηθούμε στον χρόνο σε σχέση όμως με την πραγματικότητα. Μακριά από τα στερεότυπα της δήθεν ελληνικής ανωτερότητας πρέπει να αναλογιστούμε πώς είναι σήμερα και πώς έχει καταστραφεί η περιοχή», λέει ο Γιώργος Παλαμιώτης, μέλος της δημιουργικής ομάδας και συνιδρυτής του νεότευκτου φεστιβάλ.

Η είσοδος για τις ομιλίες, τα δρώμενα, τα αναλόγια, τις προβολές των ταινιών αλλά και μερικών μουσικών παραστάσεων θα είναι ελεύθερη, ενώ εισιτήρια για τις μουσικές θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που θα πραγματοποιούνται στο θέατρο της Ακαδημίας Πλάτωνος προπωλούνται εισιτήρια.

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
natpapa@pegasus.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s