Ο δυτικός κόσμος την ονομάζει «μπλούζα Breton», ενώ οι Ρώσοι tel’nyashka (ριγέ φανέλα). Οι Ρώσοι πρωτοείδαν τη ριγέ φανέλα στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, όταν ολλανδικά εμπορικά πλοία άρχισαν να φτάνουν στο Χολμογκόρι και το Αρχάγγελσκ. Οι «θαλασσόλυκοι» των Κάτω Χωρών, μαζί με τους Βρετανούς, ήταν οι κύριοι ρυθμιστές των τάσεων στον τομέα του εξοπλισμού των πλοίων.
Δεν είναι τυχαίο που ο Πέτρος επέβαλλε την ολλανδική ναυτική στολή στο νέο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό του, χωρίς όμως τις περίφημες «φανέλες Breton» που πρωτοεμφανίστηκαν στη Ρωσία γύρω στα 1840-50. Τις φορούσαν έμποροι –ναυτικοί ο οποίοι τις αντάλλασσαν ή τις πουλούσαν σε ορισμένα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Ο θρύλος λέει ότι το 1868, ο Μεγάλος Δούκας και ναύαρχος Κονσταντίν Νικολάγιεβιτς Ρομανόφ καθώς επιθεωρούσε το πλήρωμα της φρεγάτας «Γενικός Ναύαρχος» όλοι οι ναύτες παρουσιάστηκαν φορώντας ριγέ φανέλες, που είχαν αγοραστεί στην Ευρώπη. Οι «θαλασσόλυκοι» λάνσαραν τότε τη λειτουργικότητα και την ευκολία του ρούχου, ώστε λίγα χρόνια αργότερα, το 1874, ο Δούκας πρίγκιπας ζήτησε από τον αυτοκράτορα να υπογράψει διάταγμα με το οποίος η ριγέ φανέλα εντάχθηκε στην επίσημη γκαρνταρόμπα των ναυτών.
Ωστόσο, η λατρεία της ρίγας ήρθε πολύ αργότερα. Μετά την ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο, οι ναύτες που αποστρατεύτηκαν γέμισαν τις ρωσικές πόλεις χορεύοντας Yablochka («Το μηλάκι») και διηγούμενοι τα κατορθώματά τους στο Πορτ Άρθουρ. Όλοι αυτοί οι τολμηροί ναύτες που ταυτίστηκαν με την «ψυχή της θάλασσας» φορούσαν ριγέ φανέλες.
Η ρίγες γοητεύουν τους αλεξιπτωτιστές
Η ριγωτή φανέλα ταυτίζονταν πάντα με το στοιχείο του νερού και όχι του αέρα. Πώς και γιατί οι αλεξιπτωτιστές του γαλάζιου ουρανού φόρεσαν τα ριγέ; Το 1959 η ριγέ φανέλα άρχισε να εμφανίζεται στην γκαρνταρόμπα των αλεξιπτωτιστών. Ήταν τότε που άρχισαν την εκπαίδευση με πτώσεις στο νερό. Ο κύριος υποστηρικτής της ριγωτής φανέλας ήταν ο διοικητής της Αεροπορίας Βασίλι Μαργκέλοφ. Χάρη στον δικό του ενθουσιασμό έγινε επίσημο κομμάτι της στολής τους.
Η επίσημη πρεμιέρα της φανέλας με μπλε ρίγες στους αλεξιπτωτιστές έγινε το 1968 όταν έδρασαν κατά της Άνοιξης στην Πράγα τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Λέγεται ότι το πάθος για οριζόντιες ρίγες το απέκτησε ο επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών από την βρετανική ταινία του 1963 “This Sporting Life” με θέμα τις περιπέτειες μιας ομάδας παικτών ράγκμπι!
Να κάτι που δεν ήξερα!
LikeLiked by 1 person