“Φούστες” για πολεμικές επιχειρήσεις

27931-fusta_by_jan_huygen_van_linschotenΠορτογαλική φούστα από βιβλίο του Jan Huygen van Linschoten


Η Φούστα (fusta ή fuste) ήταν ένα στενό,ελαφρύ,επίπεδο και ευκίνητο πλοίο κινούμενο τόσο με κουπιά όσο και με πανί (λατίνι). Οι ερέτες που το κινούσαν ήσαν 12 μέχρι 18 σε κάθε της πλευρά. Τον οπλισμό της αποτελούσαν δύο ή και τρία κανόνια.

Οι Φούστες μπορούσαν να μεταφέρουν έως 300 τόννους και προορίζονταν τόσο τις για πολεμικές επιχειρήσεις όσο και για το εμπόριο

Η Φούστα χρησιμοποιήθηκε από τους πειρατές του Salé και γενικότερα της περιοχής του σημερινού Μαρόκου. Η ταχύτητα και ο ρηχός της πυθμένας την έκαναν ιδανική για πειρατικές επιθέσεις. Φούστες χρησιμοποίησαν οι αδελφοί Μπαρμπαρόσα για να καταλάβουν την Βόρεια Αφρική και να βοηθήσουν τους διαφεύγοντες από την Ισπανία Μαυριτανούς (Mudéjars ή Moriscos )μετά την πτώση της Γρανάδας. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης φούστες κατά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης στις επιχειρήσεις των Πορτογάλων στην Ανατολή. Φούστες ναυπηγήθηκαν στο Λιμάνι Γκόα της Ινδίας. Το 1535 ο Diego Botelho Perrira έφθασε με Φούστα στην Λισσαβώνα, έχοντας αποπλεύσει από το Cochín.

Το 1545 ο Manel de Vasconsellos απέπλευσε για να κατασκοπεύσει τις Τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που ετοίμαζαν επίθεση κατά των Πορτογαλικών δυνάμεων της Ινδίας.

Παρότι οι Τουρκικές δυνάμεις τον καταδίωξαν κατάφερε να ξεφύγει και να προειδοποιήσει για την επικείμενη επίθεση κατά του οχυρού του Diu.

http://el.wikipedia.org/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s