«Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα»

Εξαιρετικά ζωντανό και συγκινητικό το ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» (2008) κατά το έτος 1961 μετά από πρόσκληση του φίλου και συντρόφου Κουβανού ποιητή Νικολάς Γκιγιέν, στον απόηχο της εισβολής των Αμερικανών στον Κόλπο των Χοίρων.

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγική συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Κέντρου Ναζίμ Χικμέτ (ΝΗΚΜ) της Κωνσταντινούπολης και του Κουβανικού Ινστιτούτου Κινηματογραφικής Τέχνης και Βιομηχανίας (ICAIC), εστιάζει σε μια ιστορική περίοδο που οι βιογραφίες για τον Χικμέτ έχουν αγνοήσει.

Ταξίδι αλληλεγγύης, τρία χρόνια μετά τη νικηφόρα επανάσταση του 1959 που κατόρθωσε να διώξει ξένους ιμπεριαλιστές και ντόπιους συνεργάτες τους. Ταξίδι γνωριμίας και μελέτης της επανάστασης για τον ποιητή που θέλει να δει με τα μάτια του τον ενθουσιασμό των Κουβανών για τις κοινωνικές εξελίξεις, κάτι που επιθυμεί διακαώς και για το δικό του λαό, μια που, στην Κωνσταντινούπολη και ολόκληρη την Οθωμανική επικράτεια στις αρχές του 20ού αιώνα, οι ιμπεριαλιστές δωρίζουν αφειδώς μόνο πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και θάνατο.

«Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» δομείται με αυθεντικό και δυσεύρετο κινηματογραφημένο υλικό τεκμηρίωσης από διαφορετικές στιγμές και πτυχές της επανάστασης, με περίσσιο φωτογραφικό υλικό και με χαρακτηριστικούς ζωγραφικούς πίνακες του Χικμέτ με μοτίβα από τη φυλακή. Διάσπαρτες μαρτυρίες σύγχρονων Κουβανών, ποιητών και διανοουμένων, φωτίζουν την ουσία της συνάντησής τους με τον Τούρκο ποιητή και την ποίησή του. Αποκαλύπτεται σταδιακά πώς η Κουβανική Επανάσταση επηρέασε τον Χικμέτ και πώς ο Χικμέτ επηρέασε τους Κουβανούς διανοούμενους.

482450Το φιλμ σκιαγραφεί την ανθρώπινη, δημιουργική και ιδεολογική διάσταση του Χικμέτ, ποιητή με πάθος για τη ζωή, που συνέβαλε στην αλλαγή της ποιητικής όψης του 20ού αιώνα, αξιώνοντας ως «ορθόδοξος κομμουνιστής σπάνιου είδους» αλλαγές, όχι απλά στη λογοτεχνία αλλά και στην κοινωνία.

Η αφήγηση κυρίως σε πρώτο πρόσωπο με voice off και έρχεται σαν αποκάλυψη μια άγνωστη, προγενέστερη εγγραφή του ποιήματος του Χικμέτ «Συνέντευξη της Αβάνας», που η ταινία χρησιμοποιεί ως επαναλαμβανόμενο μοτίβο, με τη φωνή του ποιητή… («Αλκυονίς»).

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8427707

One comment on “«Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s