Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

Η μετανάστευση των πουλιών είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στο φυσικό κόσμο που κεντρίζει την φαντασία και προκαλεί θαυμασμό. Κάθε χρόνο περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια πουλιά μεταναστεύουν ανάμεσα σε διάφορους ηπείρους.

This slideshow requires JavaScript.

Αν και το πέρασμα πάνω από την Μεσόγειο θάλασσα και την έρημο της Σαχάρας είναι επίπονο και επικίνδυνο, τα πουλιά επιμένουν στην επιλογή της μετανάστευσης. Γνωρίζουν ότι όποιες και να είναι οι απώλειες, είναι πάντα λιγότερες από αυτές που θα είχαν αν έμεναν στο ίδιο μέρος. Εξάλλου, οι φυσικοί κίνδυνοι τους είναι γνωστοί εδώ και χιλιάδες χρόνια.  

Σήμερα όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει. Ο άνθρωπος έχει προσθέσει πολλά εμπόδια κάνοντας τη ζωή τους πολύ δυσκολότερη, ίσως και προβληματική την ύπαρξη τους.

Το πέρασμα τους εμποδίζεται από ανθρώπινες κατασκευές όπως ανεμογεννήτριες, καλώδια μεταφοράς ρεύματος και ψηλά κτίρια. Παλαιότερα, στο πέρασμα τους, τα πουλιά ήξεραν ότι το μόνο φως τη νύχτα ήταν το φεγγάρι και τα αστέρια. Τώρα, κάθε χρόνο, τους αποπροσανατολίζουν καινούρια φώτα και πόλεις.

Παράλληλα, τα πουλιά απειλούνται και άμεσα από τους ανθρώπους. Χιλιάδες παράνομες θηλιές, τουφέκια και άλλες παγίδες περιμένουν σε κάθε ταξίδι. Σήμερα, ενώ αυτές οι μέθοδοι έχουν απαγορευτεί, συνεχίζονται μαζικά γύρω από τις ακτές της Μεσόγειου.

Τα πουλιά δεν ξέρουν σύνορα, όμως εμείς οι άνθρωποι τα δημιουργούμε. Είναι στο χέρι μας να εφαρμόσουμε μία αειφόρο ανάπτυξη ελαττώνοντας τα πιθανά εμπόδια και τις απειλές στο πέρασμα των μεταναστευτικών πουλιών.

http://www.ornithologiki.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s