Η θεά Άρτεμη “αναδύεται”από τη θάλασσα της Μυκόνου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια χάλκινη Άρτεμη που έζησε στο βυθό για 20 αιώνες,
που τη βρήκε Μάη-μήνα ένας ψαράς στα δίχτυα της Μυκόνου,
που κοιμήθηκε για άλλα 55 χρόνια στις σκοτεινές αποθήκες…..

παίρνει την εκδίκησή της και αναδύεται μπροστά στα μάτια σου για πρώτη φορά.

Μετά το «δαχτυλίδι του Θησέα» και την Αιγύπτια γάτα «Μίου», που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βγάζει στο φως από την ασφαλή αφάνεια των αποθηκών του, ένα ακόμα έκθεμα: την «’Αρτεμη από τη θάλασσα».

Πρόκειται για το χάλκινο αγαλμάτιο της θεάς ‘Αρτεμης του τέλους του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Μυκόνου το Μάιο του 1959 και έκτοτε φυλάσσεται στις αποθήκες του μουσείου. Η έκθεση της ‘Αρτεμης της θάλασσας θα

ξεκινήσει τη Δευτέρα 18 Μαΐου, οπότε γιορτάζεται σε όλα τα μουσεία της χώρας η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με πλήθος εκδηλώσεων και ελεύθερη είσοδο.

Την ημέρα αυτή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από τις 15:00 ως τις 16:40, αρχαιολόγοι του μουσείου θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες το νέο έκθεμα και θα συνομιλήσουν μαζί τους για όλα τα υπόλοιπα αριστουργήματα, που πρόκειται να παρουσιαστούν και να αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Το αγαλματίδιο θα εκτίθεται στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για δυο μήνες, ως τις 19 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πετυχημένης δράσης «Αθέατο Μουσείο» που εγκαινίασε το «δαχτυλίδι του Θησέα» και συνέχισε η γάτα από την Αίγυπτο.

Στο πλαίσιό της, κάθε δύο μήνες παρουσιάζεται στους επισκέπτες ένα αντικείμενο για πρώτη φορά.

Την ίδια ημέρα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιαστούν οι εξής δράσεις:

Ώρα 11.00 – 13.00:

Το υλικό για το άυλο: Συντήρηση μαρμάρινου αγάλματος από το ναυάγιο των Αντικυθήρων στο αίθριο του Μουσείου.

Εξειδικευμένοι συντηρητές λίθου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα εργαστούν για τη συντήρηση του μαρμάρινου αγάλματος αθλητή που βρέθηκε στο ναυάγιο των Αντικυθήρων και θα εξηγούν στους επισκέπτες τις μεθόδους επέμβασης, τη φύση και τα μυστικά της δουλειάς τους. Η παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη.

Ώρα 13.30 – 14.20:

Το υλικό για το άυλο. Διάλεξη των συντηρητών, Δρ. Γεωργιάννας Μωραΐτου, Παντελή Φελέρη, Κατερίνας Ιωαννίδου, Ιωάννη Παναγάκου στο αμφιθέατρο του Μουσείου, με θέμα: «Περιπτώσεις συντήρησης αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο».

Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν εξειδικευμένες επεμβάσεις συντήρησης σε επιλεγμένες αρχαιότητες και θα συζητήσουν με το ακροατήριο για τις μεθόδους της εργασίας τους.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στο Μουσείο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 213 214 4891.

Πηγή: www.lifo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s