Στη Βραζιλία οι παγκόσμιοι αγώνες ιθαγενών

Η παρθενική διοργάνωση θα διεξαχθεί από τo διάστημα 18-27 Σεπτεμβρίου στο Palmas και συγκεκριμένα στην πολιτεία Tocantins.

«Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για τη Βραζιλία», είπε ο υπουργός αθλητισμού της χώρας George Hilton στο Reuters. «Είναι η στιγμή για την ανάδειξη των ιθαγενών μέσω μιας διοργάνωσης».

Ο Hilton πρόσθεσε ότι 48 φυλές θα εκπροσωπηθούν με 4.000 αθλητές από 22 χώρες. Η Βραζιλία, στην οποία κατοικούν σχεδόν 900.000 ιθαγενείς από 305 διαφορετικές φυλές που μιλούν 274 διαλέκτους, έχει διοργανώσει 12 τέτοια τουρνουά από το 1996 και αποφάσισε να δώσει πλέον μία αληθινά διεθνή διάσταση.

Οι Βραζιλιάνοι μάλιστα σχεδιάζουν να παρουσιάσουν τους αγώνες στον ΟΗΕ και στους εκπροσώπους των θεμάτων των ιθαγενών.

Κάποια από τα αθλήματα που συμπεριλαμβάνονται είναι ένα είδος lacrosse που ονομάζεται rokra με τους παίκτες να χρησιμοποιούν ραβδιά και καρύδες, ενώ υπάρχει και ένα είδος ποδοσφαίρου, το xikunahity, όπου χρησιμοποιείται μόνο το κεφάλι για τη μπάλα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 370 εκ. ιθαγενείς που αποτελούν ποσοστό άνω του 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Hilton πρόσθεσε ότι το Περού, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ είναι υποψήφιες για τη διοργάνωση του επόμενου τουρνουά το 2019.

http://othersportsnews.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s