Η Αλατοθεραπεία εντός Αλατοσπηλαίων

Από τις αρχές του 2008 συναντούμε στην Ελλάδα μια νέα τάση καταπολέμησης του στρες και πολλών παθήσεων.

 

This slideshow requires JavaScript.

Πρόκειται για την Αλατοθεραπεία εντός Αλατοσπηλαίων, μια εμπειρία αναζωογόνησης σώματος και πνεύματος, γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, η οποία ήρθε ξανά στο προσκήνιο στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν παρατηρήθηκε από ιατρούς πολλών ειδικοτήτων ότι οι αλατορύχοι εμφάνιζαν σημαντικά χαμηλά προβλήματα υγείας.

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε στη δημιουργία κλινικών αποκατάστασης στις στοές παλαιών αλατορυχείων. Ασθενείς με αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα παρέμεναν εκεί καθημερινά για 15-20 λεπτά χαλαρώνοντας.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά, με την κατάσταση των ασθενών να σημειώνει εμφανή βελτίωση.

Σήμερα, η αλατοθεραπεία είναι γνωστή σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ η πλέον διαδεδομένη εφαρμογή της είναι η παραμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένα σπήλαια άλατος.

Η παραμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένα σπήλαια προκαλεί αναζωογόνηση στο σώμα και το πνεύμα.

Πώς ωφελούμαστε από τη χρήση ενός σπηλαίου άλατος

Η ευεργετική δράση προέρχεται από τον αέρα των ειδικά διαμορφωμένων χώρων, ο οποίος είναι εμπλουτισμένος με ιχνοστοιχεία άλατος (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο και άλλα ιχνοστοιχεία), τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά με φυσικό τρόπο μέσω της αναπνοής και του δέρματος.

Παρέχει στον επισκέπτη άμεση καταπολέμηση του στρες, χαλάρωση, ευεξία, έλεγχο της παχυσαρκίας, αποτοξίνωση και βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος.

Επίσης, χρησιμοποιώντας το αλατοσπήλαιο δε χρειάζεται να βγάλετε τα ρούχα σας, καθόσον δεν βρέχεστε και δεν ιδρώνετε.

Το Αλατοσπήλαιο

‘Ενα αλατοσπήλαιο πρέπει να είναι φτιαγμένο από αρκετούς τόνους ορυκτό αλάτι διότι αυτό είναι που δημιουργεί με φυσικό τρόπο το ιαματικό μικροκλίμα.

Σαράντα πέντε λεπτά παραμονής εντός του Αλατοσπηλαίου αντιστοιχούν με 4 ημέρες έκθεσης σε θαλάσσια αύρα.

Στόχος είναι η δημιουργία με φυσικό τρόπο της ατμόσφαιρας ενός αλατορυχείου με όλες τις φυσικές και ιαματικές συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του, προσαρμοσμένο όμως σε έναν χώρο προσιτό στους κατοίκους των πόλεων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός Αλατοσπηλαίου είναι τα παρακάτω:

1) ο αέρας του πρέπει να εμπλουτίζεται σε ευεργετικά ιχνοστοιχεία με φυσικό και όχι μηχανικό τρόπο. Δεν συνιστάται η χρήση μηχανημάτων ψεκασμού άλατος (Halo generators) διότι μετά το τέλος της εγγύησης επειδή αυτά φθείρονται, ψεκάζουν και ιδιαίτερα επικίνδυνα ψήγματα μετάλλου.

2) Το Αλατοσπήλαιο πρέπει να διατηρεί την καθαρότητά του από επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως ιούς, βακτήρια, κλπ με φυσικό τρόπο, και αυτό επιτυγχάνεται εφόσον όλος ο χώρος είναι πλήρως καλυμμένος με αρκετους τόνους από ορυκτό αλάτι ώστε να μην μπορεί να επιβιώσει μικρο-οργανισμός μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

3) Η θερμοκρασία και η υγρασία μέσα στο σπήλαιο πρέπει να διατηρούνται πάντοτε από κλιματιστικό χαμηλής κατανάλωσης μεταξύ 19ο και 23ο C, και 55% – 60% αντίστοιχα.

4) Για την δημιουργία του κατάλληλου πρέπει να χρησιμοποιούνται 4 είδη άλατος συγκεκριμένης ποιότητας και σύστασης ώστε αφενός να μην λιώνουν και αφετέρου, όταν θερμαίνονται, να εκλύουν τα ιχνοστοιχεία τους. Για αυτό συνίσταται το δάπεδο να είναι θερμαινόμενο, σκεπασμένο με μείγμα ορυκτού αλατιού, από ορυχεία της Πολωνίας και από τη Νεκρά Θάλασσα, τα δε τοιχώματα και η οροφή του αλατοσπηλαίου πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένα με τόνους ορυκτό Πολωνικό αλάτι.

Τα κρυσταλλικά «βράχια» πρέπει να επικολλούνται αποκλειστικά με χρήση φυσικών υλικών με βάση το αλάτι, το ρετσίνι και το ξύλο, όπως και στα αλατωρυχεία.

5) Σημαντικό επίσης είναι η εταιρία που εγκαθιστά το Αλατοσπήλαιο να διαθέτει:

i. επιστημονικές αναλύσεις που αποδεικνύουν την σύσταση του ευεργετικού μικροκλίματός τους και την εξαιρετικά μεγάλη απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
ii. διεθνείς πιστοποιήσεις ISO.

Η εφαρμογή της αλατοθεραπείας

Η αλατοθεραπεία σε αλατοσπήλαια χρησιμοποιείται σε πολλές θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται από ιατρούς και θεραπευτές.

Τα Αλατοσπήλαια μπορούν να εγκατασταθούν σε κέντρα Ευεξίας & Θεραπείας, σε ξενοδοχεία, κλπ. Εντός του αλατοσπηλαίου, πέραν της Αλατοθεραπείας, Χρωματοθεραπείας και Μουσικοθεραπείας που παρ΄χονται ταυτόχρονα, μπορούν να παρέχονται επιπλέον πιστοποιημένες υπηρεσίες όπως:

– ΥΓΕΙΑΣ και ΕΥΕΞΙΑΣ (siatsou, ρεφλεξολογία, rejuvance, reiki,) και
– ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ (yoga, tai chi).

Πολυετείς ιατρικές και επιστημονικές μελέτες σε πολλές χώρες έχουν αποδείξει ότι η αλατοθεραπεία σε αλατοσπήλαια συμβάλλει στην αντιμετώπιση πληθώρας παθήσεων αναπνευστικών, δερματικών, μυοσκελετικών, καρδιαγγειακών, αλλεργιών, του θυρεοειδή, της εξισορρόπησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στην αντιγήρανση, τις εγκυμονούσες και τα παιδιά δημιουργώντας μια φυσική ασπίδα προστασίας από ιώσεις.

Δεν συνιστάται η επίσκεψη στο αλατοσπήλαιο όταν κάποιος έχει πυρετό και σε όσους έχουν αλλεργία στο ιώδιο (ενοχλούνται στην θάλασσα) ή σε περιπτώσεις νεφροπάθειας.

Στη Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και Ρωσία, μηχανισμοί διάχυσης άλατος είναι εγκεκριμένοι ως ιατρικές εφαρμογές από τα αντίστοιχα Υπουργεία Υγείας, ενώ στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ αναφέρονται μελέτες περιπτώσεων σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της αλατοθεραπείας σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και σε αθλητές.

Αλατοσπήλαια χρησιμοποιούνται ακόμα και για ψυχολογικές θεραπείες. Στην Γερμανία και την Πολωνία τα αλατοσπήλαια (που δημιουργήθηκαν από ιατρούς) έχουν εδώ και χρόνια αρχίσει να εγκαθίστανται ακόμα και εντός κρατικών νοσοκομείων, ενώ οι συνεδρίες συνταγογραφούνται και καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πρώτο αλατοσπήλαιο εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 2008.

Το Αλατοσπήλαιο Αθηνών επισκέφθηκαν πάνω από 44.000 επισκέπτες στα 3,5 χρόνια λειτουργίας του, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, οπότε αγοράστηκε από την διεθνώς αναγνωρισμένη κλινική http://www.physiolab.gr και μεταφέρθηκε εντός των εγκαταστάσεών της στο Ελληνικό.

Σήμερα λειτουργούν παρόμοια αλατοσπήλαια στην Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.

Εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης του Ελληνικού Ιαματικού Τουρισμού.

Δεδομένης της ενοποίησης των Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Ταμείων και της ανάγκης μείωσης του κόστους υγείας, τα ταμεία χρηματοδοτούν τους Ευρωπαίους Πολίτες για προληπτική ιατρική ιαματικού χαρακτήρα σε όποια Ευρωπαϊκή χώρα αυτοί επιλέξουν.

Στην Ελλάδα, η σπηλαιοθεραπεία και η αλατοθεραπεία αποτελλούν μορφές Ιαματικής θεραπείας.

Οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να λάβει αυτές τις εγγεκριμμένες υπηρεσίες στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα έξοδα να καλύπτονται από το ταμείο της χώρας του.

Τα αλατοσπήλαια Crystalotherapy, προϊόν ελληνικής καινοτομίας, παρέχουν την δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης μέσω του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού σε γιατρούς, εναλλακτικούς θεραπευτές, ξενοδόχους, κλινικές, γυμναστήρια, επιχειρήσεις, κ.α.

 

Δρ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης
Καθηγητής Δερματολογίας,
Πρόεδρος Επιτροπής Ιαματικών Πηγών

http://festival.therapyplanet.gr/f0c0/14-festival-09-06-2012/seminars/lectures/alternative-treatment/282-0032-i-alatotherapeia-mia-nea-morfi-enallaktikis-therapeias

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s