Περί σεβασμού της ζωής

«Σιχαίνομαι την έκθεση εκπαιδευμένων ζώων στο τσίρκο. Πόσο πόνο και πόσες άσπλαχνες τιμωρίες πρέπει να αντέξουν εκείνες οι δυστυχισμένες υπάρξεις, για να δώσουν λίγες στιγμές ευχαρίστησης σε ανθρώπους χωρίς ευαισθησία;»

ΑΛΜΠΕΡΤ ΣΒΑΪΤΣΕΡ

(κάτοχος βραβείου Νόμπελ για τη φιλοσοφία του περί σεβασμού της ζωής)

circus

Τα ζώα στο τσίρκο ούτε διασκεδάζουν, ούτε αντιλαμβάνονται γιατί πρέπει να γίνουν αντικείμενα διασκέδασης.

Οι επώδυνες παραστάσεις είναι έξω από τη φύση τους και αποτέλεσμα βασανισμών, τιμωριών, φόβου, εξάντλησης και ταπείνωσης. Με λίγα λόγια, η «εκπαίδευση» του τσίρκου αλλοιώνει τη φύση του ζώου, οι τιμωρίες δεν έχουν όρια ούτε στα παραμικρά λάθη και η αιχμαλωσία για όλη του τη ζωή στα μικρά κλουβιά των οχημάτων μεταφοράς το τρελαίνει.

Πόσο «ψυχαγωγικό» μπορεί να είναι ένα τσίρκο, όταν βλέπουμε αυτά τα υπέροχα πλάσματα που γεννήθηκαν περήφανα κι ελεύθερα να ξεφτιλίζονται και να υποτάσσονται πίσω από κάγκελα, υποχρεωμένα να εκτελούν διαταγές και «νούμερα» που είναι αντίθετα με τη φύση τους;

Πόσο «εκπαιδευτική» μπορεί να είναι μια παράσταση όταν βλέπουμε ζώα να φυτοζωούν αλυσοδεμένα ή ακινητοποιημένα σε κλούβες, με συμπεριφορά διαταραγμένη και τρελαμένα από τον εγκλεισμό και τα βασανιστήρια; Και πόσο «ηρωική» είναι μια πράξη που επιβάλλεται με τη βία και από θέση ισχύος;

Η διαστρεβλωμένη αυτή εικόνα καλλιεργεί και ενθαρρύνει νοοτροπίες που θεωρούν το ζώο σκλάβο στον ανθρώπινο ζυγό και αντικείμενο «άρτου και θεάματος», και όχι ζωντανό πλάσμα με δικαίωμα στη ζωή, το σεβασμό, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση.

Σε άλλες χώρες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Αυστρία και η Κροατία έχει απαγορευτεί με νόμο η είσοδος και λειτουργία τσίρκο με άγρια ζώα, ενώ η Βολιβία απαγόρευσε πρόσφατα με νόμο τη λειτουργία σε τσίρκο με κάθε είδους ζώα ( συμπεριλαμβανομένων και αυτών της τοπικής τους πανίδας, και των εξημερωμένων).

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και οι 80 οργανώσεις μέλη του, ζητούν την απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας των τσίρκο με ζώα.

Το τσίρκο αποτελεί θέαμα της ντροπής και του αίσχους, όχι μόνο για αυτούς που βρήκαν αυτό τον τρόπο για να βγάζουν λεφτά, αλλά και για όλους εμάς που το στηρίζουμε. Πάνω απ’όλα όμως αποτελεί ντροπή για την πολιτεία στο σύνολό της όταν το φιλοξενεί στο έδαφός της.

Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους «ψυχαγωγίες» να φέρουν την έγκριση και τη σφραγίδα του κράτους νομιμοποιώντας έτσι όλη τη νοσηρή πρακτική αιχμαλωσίας ζώων και των βασανιστηρίων τους για χάριν της ανθρώπινης διασκέδασης και κερδοσκοπίας.

Τα τσίρκο μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν ένα μέσο διασκέδασης των ανθρώπων, αρκεί οι πρωταγωνιστές τους να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ: ακροβάτες, κλόουν, ταχυδακτυλουργοί. ‘Ετσι, και διασκέδαση θα αποτελούν για τους θεατές, αλλά και δεν θα χρειάζεται να υποφέρουν και να πεθαίνουν ζώα εν ονόματι της … διασκέδασης.

Ας μη διδάξουμε στα παιδιά μας τον εξευτελισμό ενός πλάσματος, ας μην τα οδηγήσουμε στην εξοικείωση με τα κάγκελα, το μαστίγιο και τους βασανισμούς.

http://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1328&Itemid=242

One comment on “Περί σεβασμού της ζωής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s