Η Θάλασσα παντού: έκθεση του Παύλου Σάμιου στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

Να σ’ αγναντεύω, θάλασσα, να μη χορταίνω, 
απ’ το βουνό ψηλά 
στρωτήν και καταγάλανη και μέσα να πλουταίνω 
απ’ τα “μαλάματα (το μάλαμα):| τα χρυσάφια, τα χρυσαφένια χρώματα”μαλάματά* σου τα πολλά.

Κώστας Βάρναλης

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας εγκαινιάζει το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 την έκθεση του Παύλου Σάμιου, με θέμα Η Θάλασσα παντού.

Αν και στο έργο του η θάλασσα έχει περίοπτη και σταθερή θέση, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος Σάμιος την κάνει πρωταγωνίστρια στη νέα του έκθεση.

Πράγματι η θάλασσα είναι πανταχού παρούσα στο έργο του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος και λόγω της νησιωτικής καταγωγής του, αλλά και λόγω των πολλαπλών θαλασσινών προορισμών που έχει διασχίσει την έχει στην καρδιά του.

«Η θάλασσα εμπεριέχεται στη  ζωή όλων μας», σημειώνει ο Παύλος Σάμιος και επισημαίνει ότι το υγρό στοιχείο έκανε αισθητή την παρουσία του στη δουλειά του από την πρώτη περίοδο δημιουργίας του ως σήμερα.

Τα κομμάτια της θάλασσας είναι πολύ συχνά στο έργο του Παύλου Σάμιου, ο οποίος συνηθίζει να βάζει θαλασσινό φόντο, ή περίγραμμα στα έργα του. Δεν είναι ότι ζωγραφίζει τη θάλασσα, αλλά ότι δεν μπορεί να μην την ζωγραφίζει δίνοντας της χώρο στην έμπνευση του.

Το θαλασσινό στοιχείο, περασμένο στο βλέμμα του, στις εμπειρίες, μα πιο πολύ στην ψυχή του, λειτουργεί ως η απαραίτητη ανάσα στο κύριο θέμα της δουλειάς του.

Έτσι ακόμα και όταν επιδίδεται στα αγαπημένα του θέματα, όταν ζωγραφίζει γυναίκες, νεκρές φύσεις, καφενεία, ζευγάρια, νυχτερινά τοπία, εσωτερικά σπιτιών, υπάρχει πάντα ένα ανοικτό παράθυρο σ ένα κομμάτι θάλασσας.

Ακόμα και στις Αφροδίτες του, τέσσερις από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στα έργα της παρούσας έκθεσης στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, η θάλασσα είναι παρούσα, ακόμα και όταν δεν είναι.

Κατά τα άλλα η έκθεση περιλαμβάνει αφαιρετικές περιηγήσεις σε νησιά, μνήμες διακοπών, τις υπέροχες γυναίκες και τους δράκους του Παύλου Σάμιου, αλλά και τα νωχελικά καφενεία του και τις νεκρές φύσεις του, εκεί όπου μια φέτα καρπούζι γίνεται τόσο θελκτική μαζί με τα προκλητικά να τα δοκιμάσεις σταφύλια και άλλα φρούτα του.

Σε όλα τα έργα η θάλασσα είναι ήρεμη, γαλήνια, σαν αγκαλιά ανοιχτή που κλείνει μέσα της το έργο του Παύλου Σάμιου. Μια γοητευτική  κατάδυση στη «θαλασσινή» πλευρά της ψυχής μας, που μας οδηγεί σε μια ανάδυση στο φως.

Να σημειώσουμε ότι πολλά από τα έργα της έκθεσης ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του ίδιου του καλλιτέχνη και εκτίθενται για πρώτη φορά.

http://www.culturenow.gr/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s