Ο Αριστοτέλης, 2340… χρόνια πριν

Τις ομοιότητες της σύγχρονης πολιτικής με τις πολιτικές που ασκούσαν οι τύραννοι στην αρχαία Ελλάδα διαπιστώνουμε ανατρέχοντας στα “Πολιτικά” του Αριστοτέλη.

Τώρα όμως οι καιροί μας ωθούν να μην μελετήσουμε το κείμενο ως ιστορική πηγή αλλά να προβούμε σε συγκρίσεις με την σύγχρονη πολιτική και ειδικότερα με την ασκούμενη πολιτική στην χώρα σήμερα.
tyranny-alert-001

Το ενδιαφέρον στην σύγκριση αυτή είναι η διαπίστωση ότι η σύγχρονη πολιτική αντιγράφει πιστά την πολιτική των τυράννων που ασκήθηκε πριν από χιλιετίες και επικεντρώνεται στο “πως είναι δυνατόν το υποκείμενο, ο άνθρωπος, να είναι πιστός δέκτης τέτοιων πολιτικών εδώ και 2300 και χρόνια. Δεν υπήρξε εξέλιξη; Δεν υπήρξε ωρίμανση; Γιατί η πολιτική αυτή βρίσκει έδαφος έως σήμερα;

« Μερικά από εκείνα που χρησιμοποιεί η τυραννίδα για να διατηρηθεί όσο θέλει….δηλαδή τον περιορισμό των πολιτών που υπερέχουν, τον αφανισμό των γενναίων και μεγαλοφρόνων, την κατάργηση των συσσιτίων, των εταιρειών, της παιδείας και όλων των σχετικών. Πρέπει ιδιαίτερα να προφυλάσσονται από την γενεσιουργό αιτία δύο παραγόντων:  του αδέσμευτου φρονήματος και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Γενικά οι τύραννοι πρέπει να κάνουν το παν ώστε ο ένας πολίτης να μην ξέρει τον άλλο (γιατί η γνωριμία καλλιεργεί την εμπιστοσύνη)……

Άλλη μέθοδος των τυράννων είναι να συκοφαντούν και να προκαλούν φιλονικία μεταξύ των φίλων, μεταξύ του λαού και μεταξύ των πλουσίων.

Μια μέθοδος των τυράννων είναι να φτωχαίνουν τους αρχόμενους επιβάλλοντας φόρους….ώστε να μην διαθέτουν χρόνο για συνομωσίες, αφού για να συντηρήσουν την οικογένεια τους….Άλλο παράδειγμα οι υψηλοί φόροι στις Συρακούσες,  όπου την  εποχή του Διονυσίου οι πολίτες σε πέντε χρόνια πλήρωσαν  όλη την περιουσία τους σε φόρους…..

Συμφέρει δε περισσότερο οι τύραννοι να στέλνουν τα χρήματά τους έξω από την πόλη, παρά να τα κρατούν στην πατρίδα τους….όλα αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν με λίγα λόγια σε τρείς κατηγορίες , αφού η τυραννίδα τρείς στόχους έχει:

να εξουδετερώσει το φρόνημα των πολιτών (γιατί οι μικρόψυχοι δεν μπορούν να αντισταθούν), οι πολίτες να μην εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο  ( γιατί η τυραννίδα δεν ανατρέπεται πριν δείξουν εμπιστοσύνη οι πολίτες μεταξύ τους, γι’ αυτό οι τύραννοι καταδιώκουν τους ευπρεπείς ως επικινδύνους για την εξουσία τους, όχι μόνο γιατί δεν ανέχονται την δεσποτική εξουσία, αλλά και γιατί εμπνέουν εμπιστοσύνη και στους ομοίους τους και στους άλλους),

τρίτος σκοπός είναι η εξασθένηση των πολιτών (γιατί κανείς δεν επιχειρεί  την κατάλυση της τυραννίδας, αφού δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη)».

Του Θανάση Ευαγγελόπουλου

Αυτά ακριβώς (από ακριβή μετάφραση των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ) είπε και δίδαξε στους Έλληνες ο Αριστοτέλης πριν από  δύο χιλιάδες τριακόσια σαράντα  και… χρόνια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s