Η «Παγόδα με τους 80.000 Βούδες» – Shitthaung pagoda Mιανμάρ (Βιρμανία)

Μετά την ανεπιτυχή επίθεση των Πορτογάλων, στην κορυφή ενός μικρού λόφου βόρεια του παλατιού χτίστηκε από τον βασιλιά Μινμπίν το 1535 η παγόδα που είναι γνωστή με το όνομα «Παγόδα με τους 80.000 Βούδες».

This slideshow requires JavaScript.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν ο αριθμός των αγαλμάτων του Βούδα που υπήρχαν στην παγόδα, ενώ άλλοι αναφέρονται στον αριθμό των δηλώσεων που έκανε ο Βούδας στις ομιλίες του. Η παγόδα στολίζεται με τοιχογραφίες από τη βουδιστική και βραχμανική μυθολογία.

Στη νότια πλευρά της υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί στον πρώτο εξώστη, ενώ ένα σκεπαστό μονοπάτι οδηγεί στον ανώτερο εξώστη που υψώνεται σε δέκα μέτρα από τη χαμηλότερη αυλή.

Οι πέτρινοι τοίχοι του οικοδομήματος έχουν πάχος τριών μέτρων και ύψος τεσσάρων μέτρων. Μικρές στούπες βρίσκονται σε πολλά σημεία των τοίχων με ανάγλυφες πλάκες και κατά μήκος του εξωτερικού τοίχου υπάρχουν εκατοντάδες βουδιστικά αγάλματα διαφόρων μεγεθών.

Το κύριο ιερό διαθέτει ένα μακρύ σκοτεινό πέρασμα που οδηγεί στο Αδυτο, όπου κυριαρχεί ένα τεράστιο άγαλμα του Βούδα. Γύρω από τον ναό υπάρχουν εξαιρετικά ανάγλυφα και γλυπτά που απεικονίζουν τζατάκες – προηγούμενες ζωές του Βούδα.

http://www.tovima.gr/travel/article/?aid=466737

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s