Μουσείο κρασιού στη Σαντορίνη

Το μουσείο οίνου στεγάζεται σε ένα σαντορινιότικο υπόσκαφο , με λαβυρυνθοείδη χαρακτήρα που εκτείνεται σε βάθος 8 m και μήκος 300 m . Στους χώρους του γίνεται παρουσίαση της ιστορίας του κρασιού, της παραγωγής του , καθως και της καθημερινής ζωής του Σαντορινιού αμπελουργού απο το 1660 ως σήμερα .

This slideshow requires JavaScript.

Η ιστορία του αμπελώνα ξεκίνησε το 1870 , όταν δυό αδέλφια , ο Γρηγόριος και ο Δημήτριος Κουτσογιαννόπουλος πλέοντας με ιστιοφόρο στο Αιγαίο , αναγκάστηκαν λόγω καιρικών συνθηκών να αράξουν στην Σαντορίνη .

Στο νησί διέκριναν εμπορικές ευκαιρίες που η εργατικότητα τους κατάφερε να τις μετατρέψει σε οικονομική ευημερία . Η δημιουργία του οινοποιείου υπήρξε αποτέλεσμα της αγάπης τους για την παραδοσιακή αμπελουργία , ενώ το μουσείο οίνου χρειάστηκε 21 χρόνια σκληρής δουλειάς και μπόλικο μεράκι .

‘Ετσι σήμερα στο Βόθωνα Σαντορίνης μπορείτε να επισκεφτείτε το Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου και το Μουσείο Οίνου Volcano wines .

Το μουσείο συνθέτουν αυθεντικά κομμάτια που διαδραμάτισαν το ρόλο τους στην εξέλιξη του οινοποιείου (παραδοσιακά εργαλεία και μηχανήματα) καθώς και ομοιώματα ανθρώπινων μορφών, τα οποία έχουν τοποθετηθεί με τέτοια τρόπο ωστε να γίνεται μια άρτια χρονολογικά παρουσίαση της τέχνης του κρασιού .

Η περίηγηση πραγματοποιείται με αυτόματη ακουστική ξενάγηση σε 21 γλώσσες . Είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στην διαδικασία παραγωγής του οίνου (όργωμα, κλάδεμα, τρύγος, πάτημα, οινοποίηση) .

Στο τέλος της ξενάγησης μπορείτε να δοκιμάσετε 4 απο τα καλύτερα κρασία του οινοποιείου σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας . Το οινοποιείο παράγει κρασί απο το 1870 , ενώ συντηρεί 100 στρέμματα παραδοσιακού άνυδρου αμπελώνα στις περιοχές Βόθωνας , Μεγαλοχώρι και Φηρά.

Στο κελάρι του , λευκά και κόκκινα κρασία υψηλής ποιότητας , καθώς και το φημισμένο γλυκό κρασί visanto , παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια .

Τα κρασιά του οινοποιείου δημιουργούνται είτε απο μια μοναδική ποικιλία σταφυλιού , είτε απο συνδιασμούς γηγενών ποικιλιών που παράγουν οι αμπελώνες του (ασύρτικο , αιδάνι , αθήρι , μαντηλαριά , μαυράθηρο , μαυροτράγανο) δίνοντας ιδιαίτερους τύπους οίνου που αξίζει να γευτείτε .

http://www.4cardinalpoints.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s