Το αλογάκι της Σκύρου

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε το αλογάκι της Σκύρου, την αρχαία ελληνική φυλή που επιβίωσε μέχρι τις μέρες στη Σκύρο.

This slideshow requires JavaScript.


Πρόκειται για μικρόσωμη φυλή την Equus caballus Skyriano, η οποία είναι μοναδική στον κόσμο. Μέχρι την δεκαετία 1970 ο αριθμός των αλόγων ξεπερνούσε τα 2000 ενώ σήμερα δεν ξεπερνάει τα διακόσια καθώς μιά εποχή είχε πέσει κάτω από τα εκατό. Κατατάσσεται στην κατηγορία των πόνι των οποίων το ύψος φτάνει έως το 1.55μ ενώ της Σκύρου δεν ξεπερνά το 105.

Τα σκυριανά αλογάκια ξεχωρίζουν για την μακριά και πλούσια χαίτη τους, τον ιδιαίτερο σωματότυπο τους, τον ήρεμο χαρακτήρα τους που τα κάνει πολύ φιλικά στον άνθρωπο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του νησιού καθώς η συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Σκύρου μέχρι την δεκαετία του 1970 ήταν σημαντική γιατί συμμετείχαν στις αγροτικές εργασίες και κυρίως το αλώνισμα.

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο τα άλογα ζουν ελεύθερα στο βουνό Κόχυλα, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Το καλοκαίρι λόγω έλλειψης τροφής και νερού επιστρέφουν στις πηγές που βρίσκονται στη μέση του νησιού όπου εκεί τους περιμένουν οι ιδιοκτήτες τους.

Μετά το αλώνισμα όπου πολλές φορές διαρκούσε μήνα αναλάμβαναν να καθαρίσουν -τρώγοντας- όλα τα χωράφια από τα στάχια που είχαν απομείνει και το φθινόπωρο επέστρεφαν στο Βουνό.

Η εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής και η ανάπτυξη της εκτροφής αιγοπροβάτων που έδρασαν ανταγωνιστικά προς το άλογο απείλησαν το είδος με εξαφάνιση. Η προσπάθεια διάσωσης και επιβίωσης της φυλής που ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες άρχισε να αποδίδει καρπούς.

https://www.facebook.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s