Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΩΝ – THE LEGEND OF THE SEVEN SLEEPERS

Στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί κυρίως, πραγματοποιούν ετήσιο προσκύνημα στο Ιερό Παρεκκλήσι των Επτά Κοιμωμένων.Οι Επτά Κοιμωμένοι θεωρούνται περισσότερο ένας ευσεβής θρύλος παρά μια πραγματικότητα, αλλά παρόλα αυτά η μνήμη τους γιορτάζεται στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 4 Αυγούστου, ενώ στη Δυτική στις 27 Ιουλίου. Η μνήμη τους τιμάται και στο Ισλάμ, μιας και το Κοράνιο τους αφιερώνει τη σούρα 18 (το Σπήλαιο).

Αυτοί οι Επτά ήσαν νέοι Χριστιανοί που, κατά την περίοδο των διωγμών, είχαν καταφύγει σε ένα σπήλαιο και κατά αυτοκρατορική διαταγή, η είσοδος του σπηλαίου κτίστηκε για να πεθάνουν μέσα εκεί οι επτά νέοι. Τότε ως εκ θαύματος, εκείνοι έπεσαν σε βαθύ ύπνο που κράτησε 200 (άλλες φορές 300) χρόνια, και ξύπνησαν όταν σε μεταγενέστερη εποχή κάποιος βοσκός βρήκε και αποσφράγισε το σπήλαιον.

Ο θρύλος αυτός υπήρξε πολύ διαδεδομένος, μάλιστα και δια χειρογράφων, μεταξύ τόσο του Ανατολικού όσο και του Δυτικού Χριστιανικού κόσμου, ακόμη και μεταξύ των Μουσουλμάνων όπου σε πολλές Αραβικές χώρες τιμούντε και λατρεύονται κυρίως σε σπήλαια.

Η αρχαιότερη γραπτή αναφορά σ’ αυτόν τον θρύλο είναι σε Ασσυριακό κείμενο του 6 αιώνα. Αν και ο πιο γνωστός θρύλος τοποθετεί την ιστορία των Επτά Κοιμωμένων στην Έφεσο, είναι όμως πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι απαντάται και στην Κύπρο, που ήταν πολύ διαδεδομένος από το δεύτερο μισό του 15ού αιώνα.

Όπως θα δούμε στη συνέχεια πιο κάτω, πολλοί επισκέπτες αναφέρουν το σπήλαιο των Επτά Κοιμωμένων στην Κάτω Πάφο. Εκτός από την Κύπρο, ο θρύλος απαντάται και σε άλλες χώρες όπως στην Ιορδανία και την Τυνησία.

http://noctoc-noctoc.blogspot.gr/2008/04/legend-of-seven-sleepers.html

One comment on “Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΩΝ – THE LEGEND OF THE SEVEN SLEEPERS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s