Ρούχα από φλοιό Mutuba

ΟΥΓΚΑΝΤΑ θα γίνουμε σε λίγο…

για αυτό «μάθε τέχνη και άστηνε και αν τη χρειαστείς πιάστηνε» χαχα!!!

Καλημέρα !!!!!!!!

Η παραγωγή υφασμάτων από φλοιούς φυτών και δέντρων, είναι μια αρχαία τέχνη που γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι της Baganda που ζουν στο βασίλειο Buganda, στη νότια Ουγκάντα. Για πάνω από 600 έτη, οι βιοτέχνες της γενιάς Ngonge κατασκευάζουν υφάσματα από φλοιούς για τη βασιλική οικογένεια Baganda και τα άλλα μέλη της κοινότητας. Η επιχείρηση αυτή, διευθύνεται από τον Κaboggoza, που είναι κληρονομικός προϊστάμενος βιοτέχνης, και ζει στο χωριό Nsangwa στη Mawokota, στη περιοχή Mpigi.


Η διαδικασία έχει ως εξής : Συλλέγεται ο εσωτερικός φλοιός του δέντρου Mutuba (ένα είδος συκιάς) και έπειτα από μια μακροχρόνια διαδικασία, και αφού πρώτα χτυπηθεί με διαφορετικούς τύπους ξύλινων σφυριών, αποκτά ένα ομαλό χρώμα τερακότας και η υφή του γίνεται μαλακή και λεπτή. Οι βιοτέχνες εργάζονται σε ένα ανοικτό υπόστεγο για να προστατεύσουν το φλοιό και να μην στεγνώσει πάρα πολύ γρήγορα.

Τα ρούχα από φλοιό, φοριούνται τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες, σα μι τήβεννος, και οι γυναίκες προσθέτουν μια ζώνη στη μέση. Το ύφασμα για τους κατοίκους όλους είναι στο χρώμα της τερακότας, αλλά για τους βασιλιάδες και τους προϊσταμένους, βάφεται λευκό ή μαύρο και φοριέται με ένα ελαφρά διαφορετικό τρόπο για να τονιστεί η θέση που κατέχουν στη κοινωνία.

Θεωρείται επίσημο ένδυμα, και φοριέται κυρίως σε τελετές, κηδείες, κοινωνικές εκδηλώσεις, αν και πολλές φορές χρησιμοποιείται για τη κατασκευή κουρτινών και σεντονιών.

Η παραγωγή του υφάσματος από φλοιό, ευημέρησε πολύ και εργαστήρια δημιουργήθηκαν σε κάθε σχεδόν χωριό στο βασίλειο Buganda. Με την εισαγωγή ομως του βαμβακερού υφάσματος από τους άραβες εμπόρους τον 19ο αιώνα, η παραγωγή μειώθηκε μέχρι που σήμερα πια, τέτοιο ύφασμα κατασκευάζεται μόνο για θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, διάφορες παραδοσιακές πρακτικές, όπως η παραγωγή του υφάσματος φλοιών, απαγορεύθηκαν στην Ουγκάντα και αναβίωσαν μόνο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ως αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας απαγόρευσης, ο αριθμός των κατασκευαστών μειώθηκε και όσοι απέμειναν θεωρούνταν περιθωριοποιημένοι από τη κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ενθάρυνσης της παραγωγής , ιδιαίτερα στο βασίλειο Buganda.

http://unescohat.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s