Από το Βουκεφάλα στα άγρια άλογα της Καρυάς

Ασφαλώς στο άκουσμα της λέξης ιππότης, το μυαλό μας τρέχει συνειρμικά στο Μεσαίωνα.. Στους Γενουάτες ιππότες, τους Ιωαννίτες, το τάγμα των Ιπποτών της Ρόδου, τους Νορμανδούς και Βρετανούς ιππότες στις σταυροφορίες (le chevalier στα Γαλλικά, the Cavaliers στα αγγλικά).

Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι οι λέξεις ιππότης και ιπποτείο είναι αρχαίες Ελληνικές και για την ακρίβεια αρχαίες Θεσσαλικές.

This slideshow requires JavaScript.


Σύμφωνα με μελέτη τους που προέρχεται από πολύχρονη έρευνα και ευρήματα από ανασκαφές,  οι δύο γνωστοί αρχαιολόγοι και “σκαπανείς” του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, ο Αθανάσιος Τζαφάλας και ο Μπρούνο Ελί, υποστηρίζουν και τεκμηριώνουν ότι το ιπποφορβείο της Λάρισας συναντάται από το 380 π.Χ. περίπου στη συνοικία Λειβαδάκι, ενώ τα θεσσαλικά άλογα πήγαιναν για πότισμα στο ρυάκι της τάφρου του Χατζηχαλάρ!

Σημαντικά στοιχεία για την ιπποτρόφα Θεσσαλία όπως την αναφέρει ο Όμηρος, για το ρόλο του θεσσαλικού αλόγου στην οικονομική ζωή της αρχαίας Λάρισας, αλλά και το σταρτηγικής σημασίας αυτό όπλο που άλλαξε το ρου της ιστορίας, με τις μεγάλες νίκες του Αλεξάνδρου που βασίστηκαν κυρίως στους θεσσαλούς ιππείς….

Στα αρχαία Φάρσαλλα εξάλλου που έχουν την αναφορά τους στον Όμηρο ως η αρχαία Φθία η πρωτεύουσα του βασιλείου των Μυρμηδόνων του Αχιλλέα, υπάχρουν αναφορές για το θεσσαλικό άλογο και φυσικά πιστεύεται ότι ο Βουκεφάλας ήταν άλογο από την περιοχή…Η μελέτη τους που θα δημοσιευτεί σύντομα περιέχει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το θεσσαλικό άλογο που αποτέλεσε τη βάση για το θεσσαλικό ιππικό των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Φυλές πεδινού τύπου Θεσσαλίας

H φυλή της Θεσσαλίας είναι αρχαία ελληνική φυλή από άλογα της φυλής αυτής αποτελείτο το αρχαιοελληνικό ιππικό και ο Bουκεφάλας, το αγαπημένο άλογο του M. Αλεξάνδρου, ήταν θεσσαλικό άλογο. Tο ύψος τους είναι 1,25 – 1,35 μ. H κεφαλή τους είναι μεγάλη και βαριά, ο λαιμός τριγωνικός, η γραμμή της ράχης ευθεία, η λεκάνη ευρεία αλλά κεκλιμένη, η χαίτη όρθια και η ουρά άφθονη.

Σήμερα αντιπροσωπευτικά ζώα της φυλής αυτής σπανίζουν, ώστε η φυλή να θεωρείται σχεδόν εξαφανισμένη. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της κρατικής ανεπάρκειας στην υπόθεση της διατήρησης των σπάνιων ελληνικών φυλών, που αποτελούν μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς, και της ανεξέλεγκτης βελτίωσης με ξένες φυλές. Oι χρωματισμοί τους είναι ο φαιός, ο ορφνός, ο καστανός, ο μέλας και σπανιότερα ο ξανθός.

Oι οπλές είναι χρώματος μελανού, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εμφανίζονται σπάνια άτομα της φυλής αυτής συναντώνται σε θρησκευτικές πανηγύρεις της Δ. Mακεδονίας, αλλά και της Βόρειας Θεσσαλίας (στους Γόνους και το Μακρυχώρι όπου του Αγίου Γεωργίου γίνονται και αναβιώνουν ιππικοί αγώνες) , όπου είθισται να λαμβάνουν μέρος έφιπποι προσκυνητές.

Σήμερα άλογα της Θεσσαλίας, ζουν ελεύθερα σε άγρια μορφή στις πλαγιές του Ολύμπου στην Καρυά Ελασσόνας….

εγώ πάντως είδα αυτά τα πανέμορφα άλογα κατεβαίνοντας από την Καρυά……..

IMG_20150814_154545659

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s