«Μέγαρο Γιακουμπιάν»

Η ταινία αυτή, που γυρίστηκε το 2006, είναι ενδιαφέρουσα, χορταστική, με πολύ όμορφα κι εκφραστικά πρόσωπα, όμως το ομότιτλο βιβλίο στο οποίο στηρίζεται, και το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2007 από τις εκδόσεις Πόλις, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και ας μην ανήκει στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το «Μέγαρο Γιακουμπιάν», που έγινε μπεστ σέλερ όχι μόνο στον αραβικό αλλά και στον δυτικό κόσμο, είναι μια πληθωρική και αποκαλυπτική τοιχογραφία της κοινωνίας του Καΐρου στη μετά Νάσερ και μετά Σαντάτ εποχή.

Συνδετικός κρίκος των πολλών ιστοριών, που εκτυλίσσονται παράλληλα, είναι ένα υπαρκτό κτίριο, το Μέγαρο Γιακουμπιάν, μια αρχοντική δεκαώροφη πολυκατοικία του Μεσοπολέμου με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος.

‘Αλλαζαν οι εποχές, άλλαζε και η σύνθεση των ενοίκων του κτιρίου μέχρι που στη δεκαετία του ’90 στο Μέγαρο Γιακουμπιάν συνυπήρχαν κατακορύφως δύο κόσμοι: οι ένοικοι των πολυτελών διαμερισμάτων και οι φτωχοί εργαζόμενοι της πόλης που κατοικούσαν σε μικροσκοπικές κάμαρες στο δώμα, οι οποίες κάποτε ήταν αποθήκες για τους αρχικούς ιδιοκτήτες.

Αξίζει κανείς να δει την ταινία και, πολύ περισσότερο, να διαβάσει το βιβλίο για τις περιγραφές αυτής της αυλής ή μάλλον της ταράτσας των θαυμάτων, ενός ιδιότυπου slum πάνω από την «κανονική» πόλη, εκεί όπου δεν φτάνει εύκολα το βλέμμα του τουρίστα.

Και η ταινία και το βιβλίο μάς επιτρέπουν να γνωρίσουμε κάποιες πτυχές της ζωής στην Αίγυπτο, που δεν είναι και τόσο κολακευτικές για την ελίτ και το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας. Μια γνωριμία εύκολη, είναι αλήθεια, όμως γοητευτική και χρήσιμη.

http://www.kathimerini.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s