Η ζωή με έναν Afican Grey Parrot…

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση στάθηκε ένα βίντεο που είδα χθες με ένα παπαγάλο African Grey που χορεύει ποντιακά…

Ψάχνοντας περισσότερο να μάθω για το συγκεκριμένο είδος παπαγάλου έπεσα στην κατωτέρω ανάρτηση που καταγράφει βήμα βήμα σπουδαίες πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος….

Αν και μέχρι τώρα στα 44 μου χρόνια έχω μεγαλώσει και ζήσει με αρκετά κατοικίδια, σκύλους, γάτες, ωδικά πτηνά, ψάρια, ποτέ δεν έτυχε να μεγαλώσω παπαγάλο. Όμως πάντα με γοήτευε το μεγάλωμα και η  εκπαίδευση αυτών των πτηνών…..

Η πρώτη επαφή με African grey

Εδώ και τρεις μήνες περίπου είχα αρχίσει να σκέφτομαι την απόκτηση ενός African Grey. Αφορμή η επαφή που είχα με έναν από αυτούς σε pet shop που επισκέπτομαι συχνά για αναλώσημα των ενυδρείων που συντηρώ. Τρέις παπαγάλους είχε μέσα το μαγαζί οι οποίοι ήταν του καταστηματάρχη.

Ο ένας απο αυτούς african grey 5 ετών. Το πουλί συνήθως βρίσκεται έξω από το κλουβί του, καθισμένο στην οροφή. Σε κάποια στιγμή καθώς περιφερόμουν μέσα στο μαγαζι, γύρισα την πλάτη μου στο κλουβί και ένιωσα κάτι να με τραβάει το πουκάμισο. Γύρισα και το πουλί ανέβηκε στο χέρι μου σα να με γνώριζε χρόνια. Από εκείνη τη στιγμή και μετά είχα αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά την απόκτηση και το μεγάλωμα ενός.Όπως γίνετε τα τελευταία χρόνια, όταν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με κάτι νέο απευθύνεται που αλλού για συλλογή πληροφοριών? Στο διαδίκτυο. Με την πληθώρα που υπάρχουν έπεσα με τα μούτρα και άρχισα το ψάξιμο και το διάβασμα.

Ενδιαφέρον άρθρα για τους African Grey: ΕΔΩ

Αφού διάβασα για την ιστορία και φυσιολογία του African Grey, έφτασα στο καλύτερο:
Πως διαλέγεις το σωστό άτομο. Εκεί άρχισαν τα δύσκολα αλλά και η πρόκληση. Συμφωνα με τα γραφόμενα πολλών ξένων εκτροφέων αλλά και ιδιοκτητών, σπουδεοτέρας σημασίας είναι ο παπαγάλος να διαλέξει εσένα και όχι το αντίθετο.

Ο παπαγάλος σα πουλί ημιάγριας ακόμη κατάστασης έχει μέσα του ένστικτα άγρια, δεν είναι σα το σκύλο η τη γάτα, που σου είναι ευγνώμων για το φαι και τη στέγη που τους προσφέρεις με αποτέλεσμα να σου επιστρέφουν την αγάπη τους ακόμη και αν δεν το αξίζεις. Ο παπαγάλος είναι ανεξάρτητο πουλί που διαλέγει με ποιον θα ταιριάξει.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι συστήνουν ποτέ να μην μαλώσεις, η να χτυπήσεις έναν παπαγάλο γιατί θα το θυμάται για όλη του τη ζωή, και συχρόνως θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στην εκπαίδευση του αλλά και στην απλή συμβιωση με τον άνθρωπο. Στα άρθρα που επισυνάπτω παραπάνω θα βρείτε πολλά χρήσιμα τα οποία αν και φαίνονται στην αρχή ασήμαντα ίσως είναι το μυστικό για την αρχή μιας υπέροχης σχέσης.

Όπως είπα είμαι άπειρος σε αυτό το είδος με αποτέλεσμα να δίνω σημασία στα γραφόμενα άλλων. Οι african grey είναι πανέξυπνα πλάσματα ίσως από τα εξυπνότερα στον πλανήτη με αποτέλεσμα να πρέπει να δώσεις σημασία στις πρώτες επαφές που θα έχεις μαζί του πριν τον αποκτήσεις.Υπάρχουν tips που τα ανακάλυψα διαβάζοντας αρκετά στο ίντερνετ από εκτροφείς αλλά και απλούς κατόχους παπαγάλων. Πολλά από αυτά φαίνονται ίδια όταν τα διαβάζεις αλλά όλα κρύβουν και κάποιες ουσιώδης λεπτομέρειες που είναι φοβερά χρήσιμες για τη σωστή επιλογή ενός πουλιού.

Άρχισα να επισκέπτομαι όλα τα petshop του Dubai (ο τόπος κατοικίας μου) παρατηρώντας τους παπαγάλους που είχαν προς πώληση.Σύμφωνα με τα γραφόμενα η καλύτερη ηλικία είναι 4-5 μήνες. Λίγο δύσκολο να βρεις τέτοια ηλικία και με χαμηλές τιμές κάτω των 500-600 ευρώ.Τα περισσότερα πουλιά ήταν χρονιάρικα αν και πιστεύω ότι δεν μου έλεγαν αλήθεια οι πωλητές σύμφωνα με αυτά που είχα διαβάσει για το πως μπορείς να προσδιορίσεις την ηλικία από το χρώμα των ματιών και τα φτερά.

Μια υπάλληλος ενός από τα petshop μ’ έστειλε στην πηγή.Εκεί που πρωτοέρχονται οι παπαγάλοι στη χώρα. Στο Animal market of Sharja. Είναι μια ημιυπαίθρεια αγορά, που πωλείται χονδρικά η πλειοψηφία της άγριας και ήμερης ζωής.Από καναρίνια, περιστέρια, πάπιες, γεράκια, καμήλες, κατσίκες μέχρι και αρπαχτικα θηλαστικα όπως τα τσιτάχ. Το μέρος τρισάθλιο με στοιβαγμένα ζώα και πτηνά σε μικρά κλουβιά προς χονδρική πώληση.

Όταν πρωτοπήγα σοκαρίστηκα από την πληθώρα των african grey που υπήρχαν εκεί. Αρκέστηκα στο να περιφέρομαι από ένα κιόσκι στο άλλο χαζεύοντας τους παπαγάλους, προσπαθώντας να καταλάβω πιο ίσως είναι το καλύτερο μαγαζί για να προμηθευτώ το πουλί που ίσως με συντροφέψει για μια ζωή.

Όταν το πρώτο σοκ πέρασε άρχισα σε κάθε μαγαζί να ψάχνω για τους υποψήφιους. Στα περισσότερα σε ένα κλουβί υπήρχαν πάνω από δέκα άτομα και τυχαία ο πωλητής κάθε μέρα έβγαζε από δυο – τρία πάνω σε σταντ για διαφήμιση. Όλα σε μια ηλικία 4-8 μηνών με τη μόνη διάφορα μεταξύ τους το δαχτυλίδι του εκτροφέα με το μοναδικό νούμερο και την ημερομηνία γεννήσεως.

Κόλλησα σε ένα συγκεκριμένο κιόσκι στο οποίο μου φάνηκαν οι συνθήκες διαβίωσης των πτηνών καλύτερες. Στο σταντ υπήρχαν 5 πουλιά από τα οποία κάποια κοιμόταν και κάποια προσπαθούσαν να δαγκώσουν την πατήθρα. Άπλωσα το χέρι στο καθένα από αυτά. Άλλο δεν μου έδινε σημασία και άλλο προσπάθησε να με δαγκώσει.Έμεινα αρκετή ώρα να προσπαθώ να κρίνω και να αποκοδικοποιήσω συμπεριφορές χωρίς πρακτικά να έχω την πείρα, αν από αυτά υπάρχει κάποιο που να είναι ο “εκλεκτός”. Πίσω μου υπήρχαν κλουβιά τα οποία είχαν 10-15 πουλιά το καθένα. Έσκυψα και άπλωσα το χέρι σε ένα από αυτά. Όλοι οι παπαγάλοι τραβήχτηκαν προς το βάθος του κλουβιού, στη θέα του χεριού μου. Εκτός από έναν που έδειξε περιέργεια και ήρθε στα κάγκελα. Ζήτησα από τον Πακιστανό πωλητή να το βγάλει έξω και να το βάλει στο σταντ.Το πουλί μετά βίας μπορούσε να σταθεί στη πατήθρα. Αυτό μου φάνηκε καλό γιατί δηλώνει ότι είναι πράγματι μικρής ηλικίας. Στο άπλωμα του χεριού μου ο συγκεκριμένος έδειχνε ότι θέλει να φάει. Απλώνοντας την ανοιχτή μου παλάμη ανέβηκε αδίστακτα δίχως ίχνος φόβου.Ήμουν σε καλό δρόμο.

Παρατήρησα το πουλί για αρκετή ώρα έχοντας τον Πακιστανό να μου πιπιλάει το μυαλό με ανούσιες πληροφορίες για την ηλικία του πουλιού, την υγεία του, την καλή του τιμή. Απομνημόνευσα το νούμερο στο δαχτυλίδι, JL13K 213. Έδωσα στον Πακιστανο 200 Dirhams (40ευρω) για να κρατήσει το πουλί ξεχωριστά και να το δω την επόμενη μέρα και έφυγα απο το συγκεκριμένο μαγαζί πιο πολύ για να δείξω ότι δεν είμαι σίγουρος αγοραστής.Περιφέρθηκα λίγο ακόμη στα διπλανα κοιτόντας μήπως βρώ κάτι παρόμοιο αλλά στο μυαλό είχε κολλήσει ο συγκεκριμένος…

Γυρνόντας σπίτι έκανα μια έρευνα μήπως και βρω τη φάρμα απο το νουμερο στο δαχτυλίδι αλλά μάταια.Απ ότι είχα διαβάσει το τελευταίο νούμερο δηλώνει το μήνα και το έτος γέννησης του πτηνού.Αυτό σήμαινε Φεβρουάριος 2013.Ήταν μέσα Ιουλίου οπότε είναι 5 μηνών.

Την επομένη ασχολήθηκα με την αγορά του κλουβιού και το στήσιμό του.Αγόρασα κάποιο αλλά σίγουρα δεν θα τον καλύψει περισσότερο από 5 μήνες. Όσο είναι μικρής ηλικίας ο χώρος που χρειάζεται είναι περισσότερο στο πάτο του κλουβιού αλλά σύντομα θα θέλει ένα μεγαλύτερο για το διάστημα της μέρας που δεν θα τον έχω έξω από αυτό.

Δυο μέρες μετά ξαναπήγα με διάθεση για περισσότερη παρατήρηση. Μετά τον έλενχο του αριθμού στο δαχτυλίδι άρχισα την παρατήρηση. Το πουλί με ακριβώς την ίδια διάθεση, ενεργητικό αλλά και πεινασμένο.

Στη τσέπη μου, από το σπίτι είχα φέρει κάποιους ηλιόσπορους. Αδέξια άρχισε να τρώει έναν έναν δηλώνοντας μου ότι μπορεί να τραφεί από μόνος του. Είχα σκοπό να καθηστερήσω την αγορά του άλλη μια μέρα, μήπως και κατάφερνα να ρίξω τη τιμή χαμηλότερα των 500 ευρώ. Καθώς όμως τον είχα στο χέρι μου και είχαν τελειώσει τα σπόρια, χαμήλωσε το κεφάλι ακουμπώντας τα ρουθούνια του στη παλάμη μου. Διστακτικά με το άλλο χέρι άρχισα να χαϊδεύω το λαιμό του….Με γονάτισε…. Πλήρωσα βιαστικά τον Πακιστανό και o παπαγάλος με ακολούθησε σπίτι.

Το φύλο των African Grey είναι λίγο δύσκολο να το μαντέψεις, οπότε και για το όνομα η θα περιμένεις τις εξετάσεις DNA, η θα δώσεις κάποιο το οποίο θα ταιριάζει και στα δυο φύλα. Αποφάσισα το boupou. Δεν ξέρω γιατί. Απλά έτσι.

Ο/Η Boubou φτάνοντας στο σπίτι συνέχισε να έχει την ίδια ακριβώς συμπεριφορά. Άφοβο σε οτιδήποτε καινούργιο, αστείρευτη όρεξη για οτιδήποτε  φαγώσιμο, κάνοντας με να γελάω από την πρώτη στιγμή με τις άτσαλες κινήσεις του. Από την πρώτη στιγμή αποζητούσε και αποζητά την επαφή μαζί μου. Ενώ είναι μέσα στο κλουβί όταν φεύγω από το δωμάτιο, φωνάζει και προσπαθεί να κρατήσει επαφή.Όταν είναι ελεύθερος στο σταντ το ίδιο. Στον ώμο με ακολουθεί σε όλα τα δωμάτια χωρίς να δείχνει ίχνος φόβου.Η όρεξη του καλύπτει όλο το φάσμα φαγώσημων ειδών που υπάρχει στον κόσμο. Καθημερινά πλήθος λαχανικών και φρούτων όπως και πέλετ μαζί με σπόρους, ξηρούς καρπούς για να ανακτήσει κάποιο βάρος.Όπως και μισό βρασμένο αυγό για ασβέστιο που σε αυτή την ηλικία είναι απαραίτητο.Το κόκαλο στη κοιλιά του εμφανή και αυτό δεν είναι πολύ καλό. Δηλώνει χαμηλό βάρος. Λογικό γιατί απο τον εκτροφέα ως τον πωλητή σίγουρα δεν τρεφόταν κανονικά.

Η Boubou σε στιγμές χαλάρωσης

Δυο τρεις μέρες μετά αφότου τον έφερα σπίτι έκλεισα ραντεβού για εξέταση φύλου με DNA.
Για άλλη μια φορά με εξέπληξε. Δίχως φωνές και πανικό δέχτηκε την εξέταση του γιατρού, τις σύριγγες…
Βγήκαν τα αποτελέσματα ότι τελικά είναι θυληκός όποτε και το όνομα ταίριαξε γάντι.

Μαζί με τα ευχάριστα  όμως ήρθαν και κάποια άσχημα μαντάτα. Η Boubou είναι θετική στον ιό Circo-virus αυτό σημαίνει ίσως ασθενήσει από Psittacine beak and Feather Disease (PBFD) PBFD.(http://www.africangreyparrotcentre.co.uk/parrot-articles/tag/pbfd/) Επίσης μέχρι να κλείσει χρόνο υπάρχει η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου και ακόμη μετά το χρόνο κάποια στιγμή ίσως ασθενήσει και θα χάσει όλο το πτέρωμα της ακόμα και να πεθάνει. Ο γιατρός αισιόδοξος μου είπε ότι με το δεύτερο τεστ που θα κάνουμε μετά από 90 μέρες θα ξέρουμε σίγουρα αν απλώς έχει εκτεθεί στον ιό η είναι ήδη μολυσμένη. Στο εντωμεταξύ πρόκειται να ξεκινήσουμε άμεσα μια 5ημερη θεραπεία βοηθώντας το πουλί να αποκτήσει αντισώματα.

Λεπτομέρειες για την νόσο http://www.birdnest.gr/showthread.php?t=3671

Διαβάζοντας για τον ιό ανακάλυψα ότι πολλοί παπαγάλοι τον φέρουν εν αγνοία των ιδιοκτητών χωρίς να έχουν ασθενήσει ποτέ και ότι υπάρχουν διατροφές ειδικά για τα νεαρά πουλιά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους απέναντι στον ιό.

Η διατροφή τους εννοείτε ότι πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μαζί με πελλετ και καλής ποιότητας σπόρους.Μαζί με αυτά διάβασα και για τη σπιρουλίνα την οποία έχω ήδη προσθέσει στη διατροφή της. Πολλές φορές λόγω της συγκατοίκησης πολλών νεογνών μαζί, με ελλειπή μέτρα καθαριότητας πολλά τεστ βγαίνουν θετικά και μετά από κάποιους μήνες, πιθανόν λόγω της μεταφοράς των πουλιών σε μέρος με καλύτερη διαβίωση μετατρέπονται τα αποτελέσματα σε αρνητικά.

Στην αρχή δεν κρύβω ότι κεραυνοβολήθηκα γιατί παρότι μόνο κάποιες μέρες με το πουλί δεθήκαμε απίστευτα γρήγορα.Έδειξε ότι με συμπαθεί με αποτέλεσμα να γίνει αγαπητή από την πρώτη στιγμή. Οπότε τα άσχημα νέα μου έπεσαν βαριά. Στη συνέχεια ψάχνοντας και διαβάζοντας κατάλαβα ότι υπάρχει ελπίδα και δεν θέλω να το αφήσω στη τύχη. Αρκετά καταγεγραμμένα περιστατικά, όπως επίσης η αισιοδοξία του γιατρού μου δίνει ελπίδες ότι ίσως η Boubou θα καταφέρει να είναι υγιής για πολλά πολλά χρόνια μαζί μου.

Στην Ελλάδα ακόμα το θέμα παπαγάλος ως κατοικίδιο ή εκτροφή πιστεύω ότι είναι σε χαμηλό επίπεδο.Οπότε οι προσωπικές εμπειρίες ίσως βοηθήσουν κάποιους να καταλάβουν αυτά τα πανέμορφα και πανέξυπνα πλάσματα.Θα προσπαθήσω να κρατάω ενήμερη αυτή τη σελίδα με τις εμπειρίες μου από τη ζωή με τη Boubou, έναν αφρικάνικο γκρίζο παπαγάλο.

http://ordinarymortalgr.blogspot.gr/2013/08/boubou.html

+Κοινός Θνητός 

One comment on “Η ζωή με έναν Afican Grey Parrot…

  1. Παπαγάλοι: όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο νέος ιδιοκτήτης

    GJ8Y2962Κάτι βασικό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος που αποκτά έναν παπαγάλο, είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν αισθάνεται καλά ή είναι άρρωστος. Όταν οι παπαγάλοι είναι καλά, κινούνται μέσα στο χώρο τους, τρώνε, πίνουν, μιλάνε, κάνουν θορύβους, παίζουν. Ένας παπαγάλος που δεν αισθάνεται καλά, δεν τα κάνει όλα αυτά και μάλιστα σταματά εντελώς όταν είναι πραγματικά άρρωστος.Όταν η κατάσταση της υγείας του δεν είναι και τόσο καλή, συνεχίζει να κάνει όλες αυτές τις δραστηριότητες, μόνο όμως όταν ο ιδιοκτήτης είναι μπροστά, γιατί μόλις φύγει και ο παπαγάλος αντιληφθεί ότι δεν βρίσκεται κανένας στο χώρο, κάθεται και δεν κινείται, μισοκλείνει τα μάτια και φουσκώνει τα πούπουλά του. Ένας παπαγάλος που κάθεται έτσι όταν είναι ο ιδιοκτήτης μπροστά, είναι ήδη πολύ άρρωστος. Επειδή από τη φύση του ο παπαγάλος είναι θήραμα (δηλαδή αποτελεί τροφή για κάποια άλλα ζώα), έχει την ικανότητα να κρύβει πολύ καλά τα σημάδια της αδιαθεσίας του, οπότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να το προσέχει. Αν επίσης υποψιαστεί ότι ο παπαγάλος του δεν είναι πολύ καλά, πρέπει να κρυφτεί και να τον κρυφοκοιτάξει. Έτσι, από τα μισόκλειστα μάτια και τα φουσκωμένα πούπουλα θα καταλάβει ότι είναι άρρωστος. Εάν ο παπαγάλος έχει φτάσει στο σημείο να κατέβει στο πάτωμα του κλουβιού και δεν κινείται, τότε είναι ήδη αργά, διότι ο παπαγάλος είναι πολύ άρρωστος και σχεδόν έτοιμος να πεθάνει. Πολύ πριν από αυτό το στάδιο, θα πρέπει να έχουμε αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει και να βρούμε έναν κτηνίατρο να τον κοιτάξει. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να φτάσουμε στο σημείο να έχει κατέβει το πουλί στο πάτωμα του κλουβιού. Με τους σκύλους και τις γάτες είναι διαφορετικά, λες “δεν τρώει πολύ καλά σήμερα, ας αφήσουμε μια μέρα να δούμε πως θα τα πάει και αύριο”, όμως δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με έναν παπαγάλο. Τη στιγμή που νομίζεις ότι κάτι έχει, είναι σίγουρο ότι έχει κάτι και πρέπει αμέσως να πας στον κτηνίατρο. Οι αρρώστιες των παπαγάλων, και κυρίως οι χρόνιες αρρώστιες που παθαίνουν στην Ελλάδα αλλά και οπουδήποτε αλλού, έχουν κυρίως σχέση με τη διατροφή τους, όταν δηλαδή δεν τρέφονται σωστά. Για παράδειγμα, εδώ και πολλά χρόνια, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες πτηνών έχει διαδοθεί ότι οι παπαγάλοι πρέπει να τρώνε σπόρους. Αυτό το ζώο που βλέπετε (σ.σ. ο Rico, ένας πανέμορφος African Grey) έχει έρθει από το Κονγκό της Αφρικής, μέρος που δεν έχει καθόλου ηλιόσπορους. Υπάρχουν όμως φρούτα, φύλλα και λουλούδια που τρώνε οι παπαγάλοι αυτοί στη φύση. Πάρα πολλοί παπαγάλοι δεν τρώνε καθόλου σπόρους στη φυσική τους δίαιτα, οπότε το να υποχρεώνονται να τρώνε μόνο σπόρους, τους δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα υγείας και στο φτέρωμά τους, και στο δέρμα τους αλλά και στα όργανά τους. Όταν ένα τέτοιο πτηνό, που μπορεί να ζήσει 40 και 50 χρόνια, τρώει επί 40 χρόνια μόνο σπόρους, αυτό θα του δημιουργήσει προβλήματα – είναι σαν να τρώει ο άνθρωπος μόνο σοκολάτα επί σαράντα χρόνια! Κι εγώ θα ήθελα να τρώω σοκολάτα για σαράντα χρόνια, όμως είναι σίγουρο ότι θα είχα προβλήματα με την υγεία μου! Το σωστό λοιπόν είναι να τρώνε έτοιμες τροφές, όπως τρώνε οι σκύλοι και οι γάτες ξηρά τροφή και κροκέτες. Παρόμοιες κροκέτες υπάρχουν και για τους παπαγάλους, και μάλιστα διαφορετικές για κάθε είδος, έτσι ώστε να έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Κάποιος που σκέφτεται να αποκτήσει έναν τέτοιο παπαγάλο, πρέπει να γνωρίζει ότι ζουν πάρα πολλά χρόνια, όχι βέβαια όλοι οι παπαγάλοι γιατί υπάρχουν και τα παπαγαλάκια του είδους budgerigar που δεν ζουν τόσο πολύ (τα γνωστά μας μικρά παπαγαλάκια) αλλά και οι παπαγάλοι Macaw που είναι τεράστιοι. Τα μικρά παπαγαλάκια μπορεί να ζήσουν 12-13 χρόνια όταν είναι σωστές οι συνθήκες, οι Macaw μπορεί να ζήσουν και 60 και 70 χρόνια, ενώ οι Cockatoo μπορεί να φτάσουν και τα 100 χρόνια. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη όταν παίρνει κάποιος έναν τέτοιο παπαγάλο. Αν δεν έχει σκοπό να τον κρατήσει για την υπόλοιπη ζωή του, καλύτερα να μην τον πάρες και να προτιμήσει κάποιο άλλο ζώο. Επίσης, κάποιος που παίρνει έναν παπαγάλο πρέπει να έχει κατά νου ότι είναι σαν να έχεις ένα παιδάκι στο σπίτι. Οι παπαγάλοι έχουν τη νοημοσύνη ενός παιδιού 3-4 ετών, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε αυτό το συγκεκριμένο είδος που έχουμε εδώ, τον African Grey. Άρα, πρέπει ο ιδιοκτήτης να βρίσκει πράγματα για να ασχολείται ο παπαγάλος. Δεν είναι ότι καλύτερο να τον έχουμε κλεισμένο σε ένα κλουβί και να μην κάνει τίποτα, θα ήταν σαν να έχουμε ένα παιδάκι 3-4 ετών κλεισμένο στο κλουβί και να μην ασχολούμαστε μαζί του. Αυτά είναι ζώα που στη φύση τους είναι πολύ κοινωνικά. Πολλά είδη παπαγάλων ζουν σε μεγάλα σμήνη όπου είναι όλοι μαζί και ασχολούνται ο ένας με τον άλλο όλη μέρα, μιλούν, ακουμπά ο ένας τον άλλο διαρκώς, και ψάχνουν για τροφή. Δεν μπορούμε να κλείσουμε ένα τέτοιο ζώο σε κλουβί και να περιμένουμε να είναι ευτυχισμένο. Πρέπει να το βγάζουμε συχνά από το κλουβί, να βρίσκουμε δραστηριότητες να κάνουμε μαζί, αλλά παράλληλα να έχουμε πολλά παιχνίδια και πράγματα με τα οποία να μπορεί να ασχοληθεί. Η πιο σημαντική δραστηριότητα γι” αυτούς τους παπαγάλους είναι το foraging, η αναζήτηση της τροφής. Αυτό κάνουν όλη μέρα στη φύση και αυτό θέλουν για να είναι καλά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, απλοί και φθηνοί, που μπορούμε να βρούμε για να τους ικανοποιήσουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε το χαρτόνι από το ρολό του χαρτιού υγείας, να βάλουμε μέσα κάτι που του αρέσει, ένα φιστίκι ή ένα καρύδι, και να στρίψουμε τις άκρες για να κλείσουν, ώστε να πρέπει ο παπαγάλος να καταφέρει να το ανοίξει για να βρει μέσα τη λιχουδιά. Υπάρχουν αρκετά τέτοια που δεν κοστίζουν τίποτα, αλλά και παιχνίδια που αγοράζουμε από τα καταστήματα, ειδικά για να παίζουν οι παπαγάλοι. Πάντως, το βασικό είναι να ξέρει ο ιδιοκτήτης ότι θα πρέπει να ασχολείται, να αφιερώνει χρόνο και φαντασία, κι αν ψάξουμε στο ίντερνετ θα βρούμε χιλιάδες ιδέες γι” αυτό το σκοπό. Πρώτα όμως πρέπει να ασχοληθεί ο ίδιος, να παίζει με τον παπαγάλο του και να τον κάνει να αισθανθεί μέλος της οικογενείας, αυτό είναι που θέλουν οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι για να είναι καλά. Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούμε όταν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει όλες αυτές τις δραστηριότητες, είναι ότι ο παπαγάλος αρχίζει και μαδάει το φτέρωμά του, γιατί βαριέται και αισθάνεται καταπιεσμένος όταν είναι όλη μέρα στο κλουβί χωρίς τίποτα από αυτά που θα είχε έξω στη φύση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτός έχει γεννήθει στην αιχμαλωσία, όμως οι γονείς του δεν γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία. Άρα, μόνο μια γενιάς ήταν στην αιχμαλωσία, θεωρείται δηλαδή άγριο ζώο ακόμα. Δεν είναι όπως τα σκυλιά και τα γατιά που τα έχουμε εμείς εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αιχμαλωσία-οι παπαγάλοι είναι ακόμα άγρια ζώα και έχουν τα ένστικτα και το νου του άγριου ζώου.
    Ο “αφρικανικός γκρι” παπαγάλος από το Κονγκό έχει πολύ συγκεκριμένα χρώματα, χωρίς παραλλαγές: ανοικτό γκρι στα πούπουλα, κόκκινο στην ουρά και μαύρο στο ράμφος. Απαντάται στη φύση στο Κονγκό, αλλά και σε όλη τη ζώνη από τη νοτιοανατολική άκρη της Ακτής Ελεφαντοστού έως τη βορειοδυτική Τανζανία και τη δυτική Κένυα. Όπως και τα περισσότερα είδη μεγάλων παπαγάλων, ζει για πολλά χρόνια, τουλάχιστον 50 έως και 60, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τέτοιων παπαγάλων που έζησαν μέχρι τα 72-73 έτη. Μετά τα 2 ή 3 τους χρόνια, οι παπαγάλοι αυτοί, συνήθως μαθαίνουν να μιλούν, ενώ είναι ιδιαίτερα ικανοί στη μίμηση διάφορων τεχνητών ήχων και θορύβων που ακούν. Κάποιες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει, ότι οι “αφρικανικοί γκρι” έχουν την εξυπνάδα να συνδυάζουν ανθρώπινες λέξεις με την αντίστοιχη σημασία, κατά τον ίδιο τρόπο που ένας σκύλος μαθαίνει να υπακούει μια συγκεκριμένη εντολή από το αφεντικό του, ή ακόμα να συνεργάζονται μεταξύ τους για να πετύχουν ένα αποτέλεσμα που απαιτεί συνδυαστικές κινήσεις από δύο παπαγάλους ταυτόχρονα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο African Grey πλησιάζει την εξυπνάδα και την αντίληψη ενός δελφινιού, ενός χιμπαντζή ή ακόμα και ενός βρέφους. Ο African Grey δεν θεωρείται είδος που κινδυνεύει από εξαφάνιση, όμως είναι μέσα στα παρακολουθούμενα είδη των οποίων η διακίνηση και το εμπόριο ελέγχονται με προσοχή. Στις ΗΠΑ, από το 1992 απαγορεύεται η εισαγωγή και η εμπορία παπαγάλων που έχουν πιαστεί στην άγρια φύση, ενώ το ίδιο ισχύει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2007. Έτσι, όλοι οι παπαγάλοι που πωλούνται μέσω των νομίμων οδών, προέρχονται από εξειδικευμένα εκτροφεία και συνοδεύονται από χαρτιά που πιστοποιούν την προέλευσή τους.

    http://pet-news.gr/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BF/

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s