Το μουσικό όργανο Wurlitzer επιστρέφει στο κινηματοθέατρο Τρόξι στο Λονδίνο

Έπειτα από έξι χρόνια εργασιών, αποκαταστάθηκε και λειτουργεί πλέον κανονικά το μεγαλύτερο μουσικό όργανο για κινηματογράφους στην Ευρώπη.


«Ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό για να γεμίσεις ένα τεράστιο θέατρο από ό,τι ένα πιάνο ή ένα κουαρτέτο εγχόρδων ή κάτι πολύ πιο σεμνό. Βέβαια είναι σημαντικό να θυμόμαστε την θεατρικότητα του οργάνου.

Το να πηγαίνεις στο σινεμά ήταν καθαρή ψυχαγωγία. Το να βλέπεις ένα από αυτά τα μουσικά όργανα να παίζει ήταν χάρμα οφθαλμών αλλά και ήταν ηχητικά τέλειο» τονίζει ο οργανίστας Ρίτσαρντ Χιλς.

Το συγκεκριμένο μουσικό όργανο εισήχθη στη Μεγάλη Βρετανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1930.

© CASCADE NEWS

«Ήταν αποθηκευμένο σε ένα υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων και γι’ αυτό ήταν σε καλή κατάσταση. Ήταν όμως μεγάλη ευκαιρία, όταν το τοποθετήσαμε εδώ, να αντικαταστήσουμε όλα τα δερμάτινα μέρη και να βελτιώσουμε την κατάστασή του. Όλο αυτό κράτησε αρκετά χρόνια και για να καταφέρουμε να έχουμε τον καλύτερο ήχο» υπογραμμίζει ο Νάιτζελ Λάφλιν από την Εταιρεία Κινηματογραφικών Οργάνων.Τα μουσικά αυτά όργανα είναι πλέον εξαιρετικά σπάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1911 μέχρι και το 1943 η εταιρία Ρούντολφ Βούρλιτζερ, που κατασκεύαζε αυτά τα μουσικά όργανα, είχε πουλήσει περισσότερα από 2.000 κομμάτια σε κινηματογράφους.

Μετά, όμως, κυριάρχησαν τα περίπλοκα ηχητικά συστήματα στα σινεμά και τα συγκεκριμένα μουσικά όργανα πέρασαν στην ιστορία.

naftemporiki.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s