Mαθήματα Ιατρικής με ολογράμματα

Όταν κάποιος ακούει τη λέξη «ολόγραμμα», η εικόνα που έρχεται στο μυαλό τις περισσότερες φορές προέρχεται κατευθείαν από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, και δη του σινεμά:

 ο λόγος για το Star Wars, και το σήμα κινδύνου της πριγκίπισσας Λέια, η οποία, στην αρχή του διαστημικού έπους του Τζωρτζ Λούκας, εμφανίζεται να ζητά τη βοήθεια του γέρου ιππότη Τζεντάι, Όμπι Ουάν Κενόμπι.

Ωστόσο, σήμερα, η εικόνα αυτή δεν βρίσκεται σε «έναν γαλαξία πολύ μακρινό», αλλά μάλλον στο κοντινό μας μέλλον. «Είμαστε πολύ πολύ κοντά στο να το κάνουμε πραγματικότητα. Έχουμε αποδείξει ότι η όλη ιδέα λειτουργεί.

Δεν πρόκειται πλέον για κάτι που αποτελεί αποκλειστικά επιστημονική φαντασία» είπε ο Νάσερ Πεϊγκαμπαριάν, του πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Πέραν των εφαρμογών στην ψυχαγωγία, αναμένεται να ανοίξουν νέοι ορίζοντες και στην ιατρική, επιτρέποντας τη συνεργασία γιατρών από όλο τον κόσμο σε, λ.χ, μία εγχείρηση.

Ακόμη, υπάρχουν και οι προοπτικές χρήσης της τεχνολογίας ολογραμμάτων σε διαφημίσεις, καθώς και στρατιωτικές εφαρμογές (για εκπαίδευση στρατιωτών ή παραπλάνηση αντιπάλων).

Ο τρόπος που βλέπουμε ένα αντικείμενο είναι ουσιαστικά η αντίληψη του φωτός που πέφτει πάνω του. Αυτό που κάνει η τεχνολογία της ομάδας του Πεϊγκαμπαριάν είναι να προβάλλει το φως το οποίο θα έπρεπε να ανακλάται στο αντικείμενο, αν αυτό βρισκόταν πραγματικά εκεί, παρέχοντας μία τρισδιάστατη εικόνα.

http://www.kathimerini.gr/

Εφαρμογές της Ολογραφίας

Οι διάφορες ολογραφικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί επιτρέπουν τη δημιουργία ολογραμμάτων με φυσικά χρώματα, με τα ολογραφικά είδωλα να αιωρούνται εμπρός ή πίσω από το ολόγραμμα αλλά και αναπαράγοντας ακόμη και κίνηση.

Τα ολογράμματα δεν χρησιμοποιούνται απλώς σαν τρισδιάστατες εικόνες αλλά και σαν εργαλεία για τη διενέργεια μετρήσεων ακριβείας σε μικροσκοπικό επίπεδο (ολογραφική συμβολομετρία).

‘Ετσι αν ολογραφήσουμε το τμήμα μιάς επιφάνειας ή ενός αντικειμένου δύο φορές επάνω στο ίδιο φίλμ, ασκώντας μια μικρή δύναμη την δεύτερη φορά, έχουμε ένα ολόγραμμα που παρουσιάζει στην επιφανεια του ειδώλου ένα σύστημα από μαύρες γραμμές (κροσσοί συμβολής).

Η μελέτη των αποστάσεων και του σχήματος των γραμμών αυτών δίνει πληροφορίες για την καταπόνηση του αντικειμένου και την εσωτερική συνοχή της επιφάνειας.

Η ολογραφική συμβολομετρία χρησιμοποιείται στην μελέτη της αντοχής τμημάτων μηχανών, αμαξωμάτων, τον έλεγχο των ελαστικών, των πτερύγων αεροπλάνων, των σωλήνων μεταφοράς πετρελαίου, των τμημάτων πυρηνικών αντιδραστήρων κ.λ.π.

Η ακρίβεια των μετρήσεων που επιτυγχάνεται με ολογραφικές μεθόδους άνοιξε νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα και οδήγησε στην ανάπτυξη μεθόδων για τον εντοπισμό όγκων με τομογραφικές μεθόδους ή την κατασκευή βελτιωμένων τεχνητών αρθρώσεων.

Untitled-8Untitled-10

Στην οδοντιατρική τα ολογράμματα χρησιμοποιούνται για την αρχειοθέτηση γναθικών καλουπιών που πρέπει να διατηρούνται για χρόνια εξοικονομώντας χώρο αποθήκευσης, ευκολία μεταφοράς, δυνατότητα πολλαπλών αντιγράφων και μελετητική πρόσβαση.

Τα ολογράμματα βοηθούν στον εντοπισμό φθορών και την διατήρηση των έργων τέχνης.

Ολογραφικοί φακοί και οπτικά στοιχεία λόγω του μικρού τους βάρους αντικαθιστούν σε πολλές εφαρμογές τα κλασσικά οπτικά μέσα.

Η μαζική παραγωγή ολογραμμάτων και η μεταφορά τους σε χαρτί ή πλαστικό άνοιξε νέους δρόμους για τις γραφικές τέχνες και την διαφήμιση. Τα έντυπα ολογράμματα (embossed) κοσμούν τις σελίδες πολλών εκδόσεων και διαφημιστικών φυλλαδίων.

Ταυτόχρονα η μαζική αναπαραγωγή και οι μέθοδοι ολογράφισης υψηλής ανάλυσης με πληθώρα κρυφών και φανερών στοιχείων έκανε τα ολογράμματα ιδανικά για εφαρμογές διασφάλισης γνησιότητας προϊόντων και εγγράφων και την προστασία τους από κλεψίτυπα αντίγραφα.

Οι πιστωτικές κάρτες, οι κάρτες τηλεφώνου, τα εισητήρια, οι ετικέττες προϊόντων, διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα και χαρτονομίσματα προστατεύονται πλέον με ολογράμματα.

Untitled-11Untitled-12

Στο τομέα της τέχνης η ολογραφία κατόρθωσε να βρεί την θέση της σε μικρό σχετικά διάστημα με την αιθέρια ομορφιά του φωτός σαν ένα νέο μέσο έκφρασης και να συγκαταλέγεται στα διδασκόμενα μαθήματα πολλών σχολών καλών τεχνών του εξωτερικού.

Η ολογραφία είναι μιά ζωντανή και συνεχώς εξελισσόμενη τεχνική. Στα εργαστήρια έρευνας αναπτύσετται η ολογραφία μέσα σε κρυστάλλους.

Σε κάθε κρύσταλλο εγγράφονται χιλιάδες τρισδιάστατες εικόνες με σκοπό να τοποθετούμε κάποτε ένα τέτοιο κρύσταλλο στο “ολοσκόπιο” για να παρακολουθήσουμε ένα τρισδιάστατο φίλμ ή να ανατρέξουμε σε εκατομμύρια σελίδων πληροφοριών.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις από εργαστήρια στην Αμερική μιλούν για την κατασκευή υλικών που θα κάνουν πραγματικότητα την ολογραφική τηλεόραση και βίντεο.

Η μεγάλη χωρητητικότητα των ολογραφικών μνημών σε συδυασμό με τη μεγάλη ταχύτητα προσπέλασης των δεδομένων τους οδηγει στη δημιουργία των οπτικών υπολογιστών του κοντινού μέλλοντος.

Untitled-13Untitled-14

Η ολογραφία σήμανε μιά καινούργια εποχή για τον τρόπο που αντιλαμβανόμασθε τον κόσμο. Οι φιλοσοφικές προεκτάσεις της δεν άφησαν ανεπηρέαστη την σκέψη των σύγχρονων στοχαστών που ανέπτυξαν θεωρίες για την ολογραφική δομή του σύμπαντος, του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου.

Η ολογραφία είναι μια επανάσταση σε εξέλιξη, που -μαζί με την ψηφιακή και ηλεκτρονική επανάσταση- σημαδεύει τον αιώνα μας όπως σημάδεψε τον προηγούμενο η τυπογραφία.

http://www.hih.org.gr/el/holography/applications.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s