Νεφελώματα – Η “Κοσμική τέχνη” … σε τρισδιάστατη απεικόνιση

Ο Φινλανδός αστροφωτογράφος J-P Metsävainio δημιούργησε μία εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση του Melotte 15, ενός κοσμικού νέφους που βρίσκεται μέσα στο Νεφέλωμα της Καρδιάς, IC 1805.

Οι εικόνες του αποτελούν έναν συνδυασμό επιστήμης και καλλιτεχνικής απεικόνισης. Ο Metsävainio χρησιμοποιεί τη γνωστή από τους εικαστικούς «μέθοδο του αντίχειρα» για τα αστέρια, αφού


πρώτα έχει συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις αποστάσεις, τη φωτεινότητα κ.λπ. «Συνήθως το φωτεινότερο είναι πιο κοντά, όμως αν μία πραγματική απόσταση είναι γνωστή τότε χρησιμοποιείται αυτή», λέει.

Πολλές από τις τρισιάστατες απεικονίσεις του μπορεί κάποιος να τις καταλάβει απλά κοιτώντας προσεκτικά τις δομές στο νεφέλωμα. Τα σκοτεινά νεφελώματα πρέπει να είναι μπροστά από τα νεφελώματα εκπομπής, ώστε να είναι ορατά.

«Η γενική δομή σε πολλές περιοχές σχηματισμού άστρων είναι ίδια» εξηγεί ο Metsävainio. «Σε αυτή την εικόνα, υπάρχει μια ομάδα νεαρών άστρων, ως μια ανοικτή συστάδα στο εσωτερικό του νεφελώματος.

Ο αστρικός άνεμος από τα αστέρια στη συνέχεια «φυσάει» το αέριο μακριά γύρω από το σύμπλεγμα και σχηματίζει ένα είδος σπηλαίωσης γύρω από αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους σχηματισμούς που μοιάζουν με στύλους, πρέπει να δείχνουν προς μια πηγή αστρικού ανέμου, για τον ίδιο λόγο.»

Το πόσο ακριβές είναι το μοντέλο που σχεδιάζω, εξαρτάται από το πόσα έχω μάθει αλλά και από το πόσα έχω μαντέψει σωστά», λέει ο Metsävainio.

«Το κίνητρο για να δημιουργήσω αυτές τις τρισδιάστατες μελέτες είναι ακριβώς για να δείξω ότι τα αντικείμενα στις εικόνες δεν είναι δισδιάστατες απεικονίσεις όπως οι πίνακες ζωγραφικής αλλά τρισδιάστατα αντικείμενα που κινούνται μέσα στον τρισδιάστατο χώρο. Επίσης το κάνω γιατί είναι διασκεδαστικό αλλά και γιατί… μπορώ, καταλήγει χαριτολογώντας.
Στην προσωπική ιστοσελίδα του Metsävainio http://astroanarchy.zenfolio.com/ θα ανακαλύψετε φανταστικές αστροφωτογραφίες

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s