12 Οκτωβρίου 1944:Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς

Στις αρχές του Οκτωβρίου του 1944 η αντίστροφη μέτρηση για τη χιτλερική Γερμανία έχει ήδη αρχίσει, καθώς βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη χειμαζόμενη από τις δυνάμεις του Άξονα μαρτυρική Ελληνική γη.

This slideshow requires JavaScript.

Ο γερμανικός στρατός εγκαταλείπει σταδιακά την Πελοπόννησο και τα νησιά και στις 12 Οκτωβρίου αποχωρεί από την Αθήνα, σφυροκοπούμενος διαρκώς, αλλά ανατινάζοντας εγκαταστάσεις στον Πειραιά και βυθίζοντας πολλά ελλιμενισμένα πλοία.

Οι δρόμοι πλημμύρισαν από χιλιάδες κόσμου που πανηγύριζαν το τέλος της γερμανικής κατοχής, αναφωνώντας τη φράση: Χριστός Ανέστη.

Ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει, καθώς είχε ξεκινήσει η αποχώρηση των δυνάμεων από το βράδυ, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τον στρατηγό Φέλμι να καταθέτει στεφάνι. ……

Απέμενε η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα, στις 9:15 το πρωί, κάτι που σήμανε το τέλος της κατοχής.

Στις 13 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα είναι ελεύθερη. Με μια συγκινητική τελετή, Ατθίδες φορώντας τις Εθνικές τους ενδυμασίες, μεταφέρουν και υψώνουν την Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη.

Ο ελληνικός λαός πανηγύριζε την πολυπόθητη ελευθερία, ενώ θυμόταν με λύπη τα όσα είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Έχουν περάσει 68 χρόνια από εκείνο το πρωινό που οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, στέλνοντας παντού το μήνυμα της απελευθέρωσης από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Σήμερα, επιχειρείται με διαφορετικό τρόπο, φαινομενικά ειρηνικό, να μας επιβληθεί μια άλλου είδους κατοχή, όχι μόνο Γερμανική αλλά με παγκόσμιο προσωπείο.

Ας αγωνιστούμε για να παραμείνουμε ελεύθεροι, παίρνοντας δύναμη και κουράγιο από τους Έλληνες του 1944!

Πηγή : www.koinwnia.com 

Ντοκουμέντο από τον Φίνο.”12 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Αθήνας” (Χωρίς Ήχο)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s