Ο ”λάκος της τύχης” του Bourke

Ο ”λάκος της τύχης” του Bourke είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό του νερού που βρίσκεται στην επαρχία Μπουμαλάνγκα της Νοτίου Αφρικής, περίπου 35 χιλιόμετρα βόρεια της Graskop.

7709806_orig
Στην αρχή του κάνυον Blyde, βρίσκονται αυτοί οι κυλινδρικοί λάκκοι σκαλισμένοι στο βράχο, από άμμο και βότσαλα που στροβιλίζονταν γύρω στις δίνες,, όταν ο ποταμός Treur έπεφτε στον ποταμό Blyde πάνω από χιλιάδες χρόνια πριν.

Αρχικά, το νερό έφερε βότσαλα που χάραξαν μικρές κοιλότητες, οι οποίες σύντομα παγίδευσαν συντρίμμια του ποταμού επιταχύνοντας περαιτέρω την διάβρωση. Οι κοιλότητες μεγάλωσαν με την πάροδο του χρόνου και βάθυναν σε κυλινδρικούς λάκκους μέχρι αρκετά μέτρα βάθος.

Οι κοιλότητες πήραν το όνομα τους από τον χρυσοδίφη Tom Bourke ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ίχνη προσχωσιγενούς χρυσού στο φαράγγι στα τέλη της δεκαετίας του 1880. Αμέσως άρχισε να ψάχνει για το χρυσό με κόσκινο. Δυστυχώς, ο Bourke ποτέ δεν μπόρεσε να βρει σημαντικές ποσότητες χρυσού, αν και εκατοντάδες άλλοι έγιναν πλούσιοι ακριβώς νότια του ποταμού όπου είχε προβλέψει την παρουσία του πολύτιμου μετάλλου.

Το χρυσωρυχείο του Bourke τελικά αποδείχθηκε να είναι εντελώς άκαρπο, αλλά η κληρονομιά του ζει και προς τιμή του η περιοχή ονομάζεται περιοχή του Bourke.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μερικοί τουρίστες πετούν νομίσματα στις κοιλότητες προσδοκώντας ότι θα τους φέρει καλή τύχη. Ένα μικρό κέντρο επισκεπτών βρίσκεται σε κοντινή απόσταση το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του φαραγγιού όσο και για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

http://www.geodifhs.com/graphics.html

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s