Το νέο χρυσό «κινητό παλάτι» της Ελισάβετ

Η οικονομική κρίση έχει διχάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας συνεχώς διευρυνόμενες ρήξεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ντόπιων και μεταναστών, Άγγλων και Σκωτσέζων. 
 
… Και η Βασίλισσα στον κόσμο της…
Ξύλο από τη μηλιά που βοήθησε τον Ισαάκ Νεύτωνα να διατυπώσει τον νόμο της βαρύτητας και σφαίρα από όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη μάχη του Βατερλό είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του «νέου παλατιού» με ρόδες που προορίζεται για τη βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας.
Η νέα άμαξα, που κατασκευάστηκε με την ευκαιρία του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου, δηλαδή τη συμπλήρωση των εξήντα χρόνων της βασίλισσας στον θρόνο, είναι η δεύτερη βασιλική άμαξα που έχει κατασκευαστεί μέσα σ’ έναν αιώνα και η τεχνολογία η οποία διαθέτει αποτελεί την αιχμή του 21ου αιώνα. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κορυφαίο σημείο της άμαξας, στο στέμμα, βρίσκεται μια κάμερα 360 μοιρών που καταγράφει ό,τι βλέπουν οι επιβάτες, ενώ εντυπωσιακά είναι τα χρυσά υδραυλικά συστήματα και η δανεισμένη από τους αγώνες ταχύτητας τεχνολογία στα συστήματα κίνησης.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι όμως και η… μουσειακή της διάσταση.
Αν ανοίξει κανείς μια από τις πόρτες για να εξετάσει τη σύστασή της θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια χρονοκάψουλα ιστορίας χιλίων ετών:
Σκλήθρες από το έλκηθρο με το οποίο ο Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ έκανε εξερευνήσεις στην Ανταρκτική, η μηλιά του Ισάακ Νεύτωνα, μια από τις σκάλες που χρησιμοποίησε ο σερ Εντμουντ Χίλαρι για να κατακτήσει το Εβερεστ και δοκάρια από σχεδόν όλους τους μεγάλους καθεδρικούς ναούς της κοινοπολιτείας. 
Μέχρι και κομμάτι «από την πέτρα του πεπρωμένου» έχει η άμαξα… (η πέτρα, αναφέρεται συχνά στην Αγγλία ως «The Coronation Stone», και είναι μια στενόμακρη πλάκα-μπλοκ από κόκκινο ψαμμίτη, καθώς χρησιμοποιείτο εδώ και αιώνες στην στέψη των μοναρχών της Σκωτίας και τώρα στους μονάρχες της Αγγλίας και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, ευρισκόμενη πάντα κάτω από τον θρόνο.)
Δεν είναι λοιπόν να παραξενεύεται κανείς που αυτή άμαξα των τριών τόνων, ιδέα του 64χρονου Αυστραλού Τζιμ Φρέκλινγκτον, χρειάστηκε δέκα χρόνια δουλειάς από 50 ανθρώπους.
Η προετοιμασία
Ο Φρέκλινγκτον δούλευε όταν ήταν νέος στους βασιλικούς στάβλους στην Αγγλία και επέστρεψε στη χώρα του, στην Αυστρία, για να βοηθήσει στις προετοιμασίες για τον Αργυρό Ιωβηλαίο της βασίλισσας, δηλαδή τον εορτασμό των 25 χρόνων στον θρόνο, που έγιναν το 1977.
Το 1986 κατασκεύασε μια άμαξα αντίγραφο εκείνης του 1902, την οποία έκανε δώρο ο αυστραλιανός λαός στη βασίλισσα και αποδείχτηκε πολύ πρακτική, επειδή ήταν η μόνη απ’ όλες που είχε και θέρμανση.
Αυτό άρεσε πολύ στον τεχνίτη, ο οποίος αποφάσισε να φτιάξει κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό στο εργαστήριό του στο Σίδνεϊ. 
Το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη με «δόξα και τιμή», αφού μετέφερε τη βασίλισσα για πρώτη φορά στην Τελετή Έναρξης των Εργασιών του Κοινοβουλίου. 
Ορισμένα περιοδικά και εφημερίδες διατυμπανίζουν χωρίς να έχει γίνει απολύτως κανένας φορολογικός έλεγχος, ότι ίσως η άμαξα δεν κόστισε «τίποτα» στον μέσο φορολογούμενο, αφού όλα έγιναν με ιδιωτικές χορηγίες, μέσω του Royal Collection Trust.
Η Royal Collection Trust είναι ένας βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 από την βασίλισσα , υπό την προεδρία του πρίγκιπα Καρόλου για τη διαχείριση της Βασιλικής Συλλογής του Sovereign (Μονάρχη) του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πρόκειται για μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με εγγύηση, εγγεγραμμένη στην Αγγλία και την Ουαλία, με Νο 2713536.
Κατά τα άλλα… προσπαθούν να αποβλακώσουν τον κόσμο, ότι τίποτα δεν κόστισε στον φορολογούμενο, το κόστος της Βασιλικής άμαξας… αφού είναι γνωστό, ότι η χρηματοδότηση και τα περιουσιακά στοιχεία της βασιλικής οικογένειας και των οργανισμών που φτιάχνουν με «οικονομικές πατέντες» έχουν σαν «χορηγούς»… με το ζόρι ξανά και ληστρικά τους ίδιους τους βρετανούς πολίτες. 

Βασιλεία και κρίση δεν συμβαδίζουν
Η Βασιλική οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζει, βασιλεύει και χρηματοδοτείται από από φόρους που επιβάλλει η βρετανική κυβέρνηση και έχουν εξαθλιώσει τους βρετανούς πολίτες, όπως άλλωστε γίνεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν δεν έχουν, Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. 
«Εκατομμύρια Βρετανοί δεν έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε, και δεν είναι σε θέση να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους τον χειμώνα.
«Και η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη», λέει ο Ντέϊβιντ Γκόρντον, ειδικός για τη φτώχεια στο πανεπιστήμιο, «διότι οι κοινωνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται, και οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται». 
http://athamastos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5833.html
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s