Tα καπέλα και το … “καπέλωμα”


ΜΑΣ “ΚΑΠΕΛΩΝΟΥΝ” ΠΟΥ ΜΑΣ “ΚΑΠΕΛΩΝΟΥΝ” να μην ξέρουμε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΕΛΩΝ????

1391522_1404726726427002_1516776034_n

Καπέλα… Κάποτε συνόδευαν το ντύσιμο όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας, από τους πρωινούς περιπάτους ως τις βραδινές εξόδους. Αποτελούσαν απαραίτητα αξεσουάρ που προσέδιδαν φινέτσα, επιβλητικότητα και στιλ. Σήμερα ελάχιστοι είναι εκείνοι που ακολουθούν τη μόδα των προγόνων τους.

Τα καπέλα πλέον λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τις καυτές καλοκαιρινές ημέρες και λίγοι είναι όσοι τα προτιμούν και το χειμώνα. Στην Ελλάδα τουλάχιστον, τα καπέλα «κυκλοφορούν» κυρίως στη θάλασσα. Εξάλλου, συγκαταλέγονται στα απαραίτητα αξεσουάρ παραλίας.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζετε προτού αναζητήσετε το ιδανικό στην αγορά;

– Υπάρχουν καπέλα για όλες τις περιστάσεις, οπότε πρώτα αποφασίστε για τι ακριβώς χρήση το προορίζετε και μετά θα περιοριστούν οι επιλογές σας ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένο. Για παράδειγμα: για χρήση στην παραλία προτιμήστε ελαφριά και ευάερα υλικά όπως η ψάθα, το βαμβάκι ή κάποιο αδιαβροχοποιημένο πανί.

– Δοκιμάστε το προτού το αγοράσετε καθώς μπορεί το μέγεθος να είναι μικρό ή μεγάλο αλλά και η φόρμα του να μην ταιριάζει με το συνολικό στιλ σας.

– Τα καπέλα έχουν εποχές. Άλλα είναι προορισμένα για το καλοκαίρι και άλλα για το χειμώνα.

– Αν το καπέλο που διαλέξατε εντέλει είναι από ψάθα, προσέξτε ιδιαίτερα τη μεταφορά του στη βαλίτσα.

– Φροντίστε να ταιριάζουν τα γυαλιά ηλίου σας με το καπέλο, διότι είναι σίγουρο ότι θα τα φοράτε μαζί.

– Αποφύγετε τα καπέλα σε εσωτερικούς χώρους.

– Ένα πλεονέκτημα των υφασμάτινων καπέλων είναι ότι πλένονται εύκολα (ακόμα και στο πλυντήριο) ενώ μπορούν να βραχούν άνετα στη θάλασσα για πιο δροσερή ηλιοθεραπεία.

ΔΙΑΣΗΜΑ ΚΑΠΕΛΑ

Μεγάλη είναι η ποικιλία όχι μόνο των υλικών αλλά και των σχεδίων τους, η ονομασία των οποίων έχει δοθεί είτε από τον τόπο όπου κατασκευάστηκαν είτε από άτομα που τα πρωτοφόρεσαν. Ορισμένα από τα πιο γνωστά είδη είναι:

* Παναμάς: Είναι σχεδόν πάντα λευκό, ανάλαφρο και ευκολοφόρετο, από μαλακό χόρτο του Ισημερινού. Ονομάστηκε «Παναμάς» γιατί το φορούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούζβελτ σε ένα ταξίδι του στον Παναμά το 1906.

* Ρεπούμπλικα: Μαλακό τσόχινο καπέλο με βαθουλώματα στην κορυφή και ομοιόμορφο γείσο. Στην αρχή του αιώνα άρχισε να φοριέται από τις γυναίκες σε εκδρομές, αλλά το έκανε κλασικό ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Αυτός επέβαλε και τη μόδα να φοριέται ελαφρά κατεβασμένο εμπρός προς χάριν μυστηρίου.

* Μπερές: Στρογγυλό καπέλο χωρίς μπορ που φορέθηκε αρκετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τη δεκαετία του 1960-70 το τίμησε η Φέι Ντάναγουεϊ.

* Τραγιάσκα: Ρηχό φαρδύ καπέλο με γείσο, που φορέθηκε από εργάτες στο τέλος του περασμένου αιώνα.

* Κασκέτο: Ρηχό καπέλο με γείσο αγγλικής καταγωγής, που το φορούσαν όλοι οι άντρες ανεξάρτητα από την κοινωνική τους τάξη.

* Υψηλό: Σκληρό κυλινδρικό, με σκληρό μπορ και επίπεδο πάτο. Εμφανίστηκε στη Γαλλική Επανάσταση.

* Κλος: Βαθύ γυναικείο καπέλο που φοριόταν ως το μέτωπο. Η εποχή του ήταν στις αρχές του αιώνα μας.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΕΖΙΚΟΥ ΚΑΠΕΛΟΥ

Πριν από την κατασκευή της διώρυγας του Παναμά, η δημοτικότητα του καπέλου ήταν γεγονός ανάμεσα στις εργατικές τάξεις. Ωστόσο, ο πάντα απρόβλεπτος Ρούζβελτ θα προέβαινε σε μια κίνηση που θα άλλαζε για πάντα την ιστορία του Panama hat: εμφανίστηκε στα εγκαίνια της νέας διώρυγας στις 16 Νοεμβρίου 1906 φορώντας ένα τέτοιο πάνω από το λινό του κοστούμι. Το νέο διαδόθηκε ακαριαία και οι ευκατάστατοι άντρες της εποχής άρχισαν να ψάχνουν για τα ανώτερα ποιοτικά καπέλα του Παναμά. Τα χαρακτηριστικά, πάντως, ενός ποιοτικού παναμέζικου καπέλου (Panama hat) δεν έχουν αλλάξει από τότε.

Πολύ σημαντική παραμένει η πυκνότητα της ύφανσης, το ελαφρύ του βάρος και η ικανότητά του να αφήνει το κεφάλι να αναπνέει.

Σύμφωνα επίσης με τους ειδικούς, ένα αυθεντικό Panama hat είναι χειροποίητο, μπορεί να διπλωθεί για να μεταφερθεί σε βαλίτσα χωρίς να χάσει τη φόρμα του, ενώ αποδεικνύεται και πολύ αποτελεσματικό σε μια ξαφνική βροχή, αφού εμποδίζει το νερό να το διαπεράσει.

Γενικώς, τα χειροποίητα  χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Το standard, το fino και το super fino, που έχει πίσω του περισσότερες από χίλιες ώρες εργασίας, περιέχει και μεταξωτές ίνες.

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=7&aid=11075

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s